„Moldtelecom”-ul discordiei

INTERESE // Dorinţa „Moltelecom” de a majora tarifele la telefonia fixă pun în pericol existenţa AIE

Deşi se feresc să o spună pe faţă, scandalul „Moldtelecom” zdruncină din temelii Alianţa pentru Integrare Europeană.

Potrivit unor surse, în cazul în care compania de telefonie nu va renunţa la ideea de majorare a tarifelor, Partidul Liberal Democrat ar putea părăsi alianţa.

Vestea despre majorarea tarifelor la serviciile de telefonie fixă a căzut ca un trăsnet din senin pe capul populaţiei. „Moldtelecom” a făcut acest anunţ la 28 ianuarie, curent, după ce, cu o săptămână înainte, anunţase că intenţionează să reducă tarifele pentru convorbirile internaţionale. Totuşi informaţiile de care am reuşit să facem rost demonstrează că „Moldtelecom” luase decizia de majorare a tarifelor mai demult şi nu fără suportul autorităţilor de stat.

Noile tarife fuseseră aprobate încă pe 20 decembrie 2010, în cadrul şedinţei Consiliului de administrare al companiei. În favoarea creşterii de cinci ori a preţurilor la convorbirile telefonice au votat viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Dorin Recean, directorul general al Agenţiei Proprietăţii Publice, Tudor Copaci, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, Ştefan Creangă, şi vicedirectorul „Moldtelecom”, Grigore Varaniţa.

ANPC a asigurat undă verde „Moldtelecom”-ului

Totuşi, decizia Consiliului de Administrare era nulă. Deoarece, conform unei hotărâri din 2007 a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC), S.A. „Moldtelecom” era declarată monopolistă pe piaţa de telefonie fixă şi de aceea nu îşi putea permite majorarea tarifelor fără aprobarea prealabilă a acestora de către Guvern prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). „Problema” a fost depăşită rapid şi fără multă vorbă. La 12 ianuarie, curent, ANPC a adoptat o nouă hotărâre prin care a anulat-o pe cea din 2007. Făcând referire la nişte decizii anterioare ale ANRCETI, Agenţia condusă de Viorica Cărare a stabilit că „Moldtelecom” nu mai deţine monopol pe piaţa de telefonie fixă, iar asta înseamna că întreprinderea îşi putea stabili de sine stătător tarifele la servicii (!).

O decizie ilegală

Potrivit secretarului de stat, Victor Bodiu, decizia din ianuarie a ANPC este ilegală, fiind luată în baza unor temeiuri inexistente. Oficialul susţine că în răspunsul expediat de directorul ANRCETI, Sergiu Sâtnic, la o solicitare a premierului Vlad Filat, primul îl informează că deciziile la care face referire ANPC pentru a-şi motiva ultima hotărâre se referă la cu totul altceva.

„Hotărârea noastră la care face referire ANPC nu constituie temei pentru adoptarea deciziei Agenţiei de Protecţie a Concurenţei potrivit căreia „Moldtelecom” nu mai este considerat monopolist pe piaţa de telefonie fixă”, îl informează Sâtnic pe Filat.

Cu profituri de milioane, „Moldtelecom” se plânge de pierderi

Cu toate acestea, atât directorul ANRCETI, cât şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, consideră necesară majorarea tarifelor de către „Moldtelecom”. Potrivit lui Sâtnic, compania de telefonie nu şi-a mai revizuit tarifele din 2004 şi de aceea suportă pierderi considerabile (de aproape 250 de milioane de lei pe an – n.r.). „Veniturile obţinute din telefonia fixă locală acoperă costurile în proporţie de 55 %, iar deficitul de 45 % este subvenţionat din alte venituri, măsură interzisă prin lege”, afirmă într-o voce directorul ANRCETI şi ministrul Economiei.

Rapoartele financiare ale „Moldtelecom” prezintă însă altă situaţie. Numai în 2010, compania a avut un venit de 2, 297 miliarde de lei din prestarea serviciilor de telefonie fixă, dintre care profitul net a reprezentat 384 de milioane de lei, cu 41 de milioane mai mult decât în 2009.

Investiţii fără sens

De ce totuşi, compania de stat „Moldtelecom” îşi doreşte atât de mult majorarea tarifelor?

Potrivit unor surse, „Moldtelecom”-ul are pierderi serioase din cauza investiţiilor pe care le face. Numai în 2010, întreprinderea a cheltuit peste 800 de milioane de lei pentru investiţii care nu aduc niciun profit. „Acestea se fac cu un singur scop. Din ele au de câştigat câteva firme cu care lucrează „Moldtelecom”-ul şi în spatele cărora stau persoane influente în stat”, ne-a declarat sursa noastră, sugerându-ne să căutăm acele persoane în rândul colegilor de partid ai celor care gestionează „Moldtelecom”-ul.

Toate „drumurile” duc spre PD

Întreprinderea se află în gestiunea Ministerului Economiei, condus de democratul Valeriu Lazăr. La repartizarea instituţiilor în AIE, ANPC şi ANRCETI au revenit PD-ului. Directorul ANPC (instituţie care se supune Parlamentului – n.r.), Viorica Cărare, a fost numită în funcţie în 2007, pe când Marian Lupu era preşedinte al Legislativului. Tot despre ea se spune că ar fi fină de cununie a părinţilor lui Vlad Plahotniuc.

Iar Sergiu Sâtnic, directorul ANRCETI, a recunoscut recent în cadrul unei emisiuni tv că a fost numit în funcţie la propunerea lui Valeriu Lazăr.

În ceea ce-l priveşte pe directorul „Moldtelecom”, Vitalie Iurcu, vom menţiona doar un detaliu – este membru al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, creată de Vlad Plahotniuc.

Şi deputatul comunist Grigore Petrenco afirmă că „Moldtelecom” se află sub controlul conducerii din Parlament a PD, dar nu dă nume.

Purtătorul de cuvânt al prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, respinge aceste bănuieli. Solicitată de JURNAL, Diana Danu a declarat că Plahotniuc nu are niciun interes la „Moldtelecom” şi nici nu intenţionează să privatizeze compania, aşa cum presupun unii.

Pericol pentru Alianţă

Există sau nu interese ale unor politicieni în cazul „Moldtelecom” rămâne de văzut. Cert este însă că acest scandal „economic” are repercusiuni politice serioase. Premierul Vlad Filat a făcut publică luni o scrisoare deschisă adresată Ministerului Economiei şi celor două agenţii menţionate mai sus prin care învinuiește instituțiile de complicitate în creșterea prețurilor pentru serviciile de telefonie fixă ale „Moldtelecom”. Şeful cabinetului de miniştri atenţionează opinia publică că indicaţiile sale de a stopa acţiunile arbitrare ale companiei de telefonie sunt ignorate de minister şi ANRCETI care se supun Guvernului şi deci şi premierului.

Ca reacție la această scrisoare, ministrul Economiei a declarat că cei care au scris-o țintesc obiective politice, și nu interesul populației.

La rampă a ieşit şi liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care a calificat situația creată drept una „murdară”.

Deşi în faţa camerelor de luat vederi membrii AIE dau asigurări că unitatea alianţei nu va avea de suferit de pe urma acestui scandal, potrivit unor surse apropiate prim-ministrului, acesta este dispus să meargă până la capăt şi, în cazul în care „Moldtelecom” va insista pe majorarea tarifelor, PLDM ar putea părăsi alianţa de guvernare.

Mariana RAŢĂ

 

The following two tabs change content below.