„Moldovagaz”, luată la bani mărunţi

FĂRĂ TABUURI // Guvernarea vrea să clarifice situaţia de la SA „Moldovagaz”

După ce instituţia furnizoare de gaz a solicitat majorarea tarifelor la gaz şi la agentul termic, iar ANRE a satisfăcut această solicitare, Parlamentul a decis crearea unei comisii speciale pentru investigarea situaţiei economico-financiare de la SA „Moldovagaz”. Deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană susţin că există bănuieli că la această societate pe acţiuni se fac delapidări de milioane de lei. Organele de anchetă sunt la curent cu aceste ilegalităţi, susţin parlamentarii, dar le-au trecut până acum cu vederea pentru că asta şi-au dorit foştii guvernanţi.

Ilegalităţi la SA „Moldovagaz”

Referindu-se la SA „Moldovagaz”, deputatul liberal-democrat Simion Furdui, fost director al acestei instituţii, susţine că, din câte cunoaşte el, la „Moldovagaz” se comit mai multe ilegalităţi, cea mai importantă dintre care este delapidarea de fonduri prin firme intermediare. Potrivit lui Furdui, pe parcursul ultimilor patru ani, investiţiile „Moldovagaz” în sistemul de gaze a fost de aproximativ 900 de milioane de lei. Până la aceste investiţii, R. Moldova consuma 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. După ce s-au investit 900 de milioane, statul nostru a ajuns să consume 1,150 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică cu 350 de milioane de metri cubi de gaz mai puţin decât până la investiţie. „Aceste cheltuieli s-au făcut nu din cauza incompetenţei managerilor de la „Moldovagaz”. În acest caz este vorba despre acţiuni gândite prin care unii au avut de câştigat sume fabuloase”, explică Furdui, tot el vicepreşedinte al comisiei parlamentare pentru investigarea situaţiei de la „Moldovagaz”.

Afacerea „intermediarii”

Deputatul afirmă că, potrivit unui ordin al conducerii „Moldovagaz”, toate investiţiile din această instituţie se fac prin intermediul SRL „Moldova Trans Gaz”. Această firmă organiza licitaţii pentru procurarea materiei prime, iar drept câştigătoare ale licitaţiilor erau desemnate alte firme gestionate de conducerea „Moldovagaz”, care propuneau preţuri duble şi chiar triple pentru serviciile şi marfa procurată. Diferenţa de bani se întorcea la organizatorii licitaţiei care o transmiteau mai departe conducerii „Moldovagaz”, iar marfa cumpărată era vândută mai departe întreprinderilor subordonate „Moldovagaz”, cum ar fi „Criuleni Gaz”, „Străşeni Gaz”, cu încă un adaos de 10-20 %. „Până la urmă, lucrările de reparaţie sau de construcţie a unui gazoduct ajungeau să coste de trei ori mai mult decât ar fi trebuit în mod obişnuit, iar din cauza acestei scheme au de suferit consumatorii, pentru că aceste cheltuieli sunt trecute în tarif”, susţine deputatul, precizând că firmele intermediare în cauză continuă să existe. Chiar dacă unele au fost lichidate, au apărut altele în loc.

Slăbiciune pentru lux

Referindu-se la modul în care sunt cheltuiţi banii la “Moldovagaz”, Furdui a dezvăluit că această instituţie, în care Gazprom-ul deţine 50 % din acţiuni, are slăbiciune pentru obiectele de lux. Astfel, în ultimul an, conducerea „Moldova-Gaz” a cumpărat două maşini de lux: un Mercedes S-classe şi un Jeep RX 460, preţul fiecăreia dintre maşini urcând peste 100 de mii de euro. De asemenea, afirmă fostul director de la „Moldovagaz”, din informaţiile pe care le deţine, rezultă că din fondul „Moldovagaz” au fost transferate 1,2 milioane de lei către ziarul rusesc „Izvestia”, în care, cel puţin până nu demult, „Gazprom”-ul deţinea pachetul majoritar de acţiuni. În schimbul acestor bani, publicaţia a inserat într-un colţ de pagină sigla „Moldovagaz”. O altă publicaţie, care, în opinia lui Furdui, a beneficiat de publicitate „solidă” din partea instituţiei moldoveneşti furnizoare de gaz, este „Komsomolskaia Pravda”.

Patrimoniu pe gratis

Deşi banii pentru publicitate se duc la Moscova, darurile generoase pentru „Moldovagaz” se fac la Chişinău. După ce la fondarea instituţiei, R. Moldova a decis să transmită gratuit companiei nou-create (în care „Gazprom”-ului i-au fost oferite 50 % din acţiuni – n.r.) tot patrimoniul de reţele de gazoduct pe care le deţinea, cu câţiva ani în urmă autorităţile moldoveneşti au decis să transmită la balanţa „Moldovagaz” şi reţelele de gazoduct construite din banii publici de autorităţile publice locale. Astfel, pe parcursul ultimilor zece ani, „Moldovagaz” şi-a dezvoltat reţelele interne fără a investi vreun ban. Şi asta în condiţiile în care, atunci când a fost fondată SA „Moldovagaz”, „Gazprom”-ul şi-a luat angajamentul să facă invetiţii în R. Moldova.

„Moldovagaz” – un instrument politic?

De ce totuşi fostele autorităţi s-au făcut a nu vedea toate aceste lucruri? Deputatul Semion Furdui are răspuns şi la această întrebare. Potrivit lui, „Moldovagaz”a fost folosită pe parcursul fostei guvernări în calitate de instrument politic. „Cunoaştem foarte bine cum a influenţat „Moldovagaz” procesele electorale din R. Moldova prin micşorarea tarifelor la gaz în septembrie 2008, cu şapte luni înainte de alegeri. Atunci, tarifele au fost micşorate neîntemeiat, fără niciun fel de justificare economică, la insistenţa partidului de guvernare. Desigur, acel supraprofit obţinut atunci din diferenţa cursului valutar ar fi putut fi redirecţionat spre „Gazprom” pentru a mai stinge din datoriile curente”, spune Furdui, convins că dacă nu erau micşorate atunci tarifele la gaz, acum am fi putut evita majorarea lor.

Patru luni de controale

În următoarele patru luni, aceste şi alte încălcări de la „Moldovagaz” urmează a fi descoperite şi probate de către comisia parlamentară pentru investigarea activităţii economico-financiare de la „Moldovagaz”. „Vom investiga toată activitatea „Moldovagaz”, de la fondarea acestei instituţii, deoarece, pe parcursul a zece ani, această instituţie a fost o zonă tabu pentru control. A fost un tabu pentru luarea de măsuri de către organele de forţă. Vreau să vă asigur că organele de forţă cunosc foarte bine ce se întâmplă la „Moldovagaz”. Dar nu s-au luat măsuri pentru că această instituţie a beneficiat de sprijin la nivelul cel mai înalt, pe parcursul tuturor celor opt ani de guvernare comunistă”, opinează deputatul.
Din comisia pentru verificarea activităţii „Moldovagaz” mai fac parte deputaţii Valentin Cheptene (AMN), Victor Stepaniuc (deputat indepenent) și Veaceslav Ioniță (PLDM). Preşedinte al comisiei este deputatul PL, Oleg Bodrug, iar secretar al comisiei a fost ales deputatul neafiliat Veaceslav Untilă.

Fără răspuns

Menţionăm că în 2000 a mai existat o comisie parlamentară care a investigat situaţia de la „Moldovagaz”. Aceasta realizase un raport voluminos. Se anunţase că va fi sesizată Procuratura Generală, dar raportul nu a mai avut finalitate. La fel, au rămas fără reacţie şi rapoartele întocmite de Curtea de Conturi după verificarea activităţii de la „Moldovagaz”.
Am contactat serviciul de presă al „Moldovagaz” pentru a le solicita să comenteze declaraţiile făcute de Furdui. Din păcate, şeful serviciului de presă al instituţii nu a reuşit să dea de conducerea „Moldovagaz” pentru a ne putea oferi un răspuns.

Mariana RAŢĂ

Mariana RAŢĂ