„Millenium” a existat, există şi va exista // Aniversare

Pe 8 martie, formaţia „Millenium” a împlinit 15 ani de activitate

Formaţia „Millenium” a luat naştere în 1997, pedagogul şi conducătorul Vlad Gorgos a crescut trei generaţii de interpreţi, instrumentişti, într-un cuvânt, adevărate talente. În 15 ani de activitate, 45 de discipoli au trecut şcoala maestrului Gorgos care, în prezent, duc faima şcolii naţionale de muzică în diferite ţări ale lumii.

Pe 29 martie, la Palatul Naţional, va avea loc un concert aniversar de zile mari al formaţiei „Milenium”, cu ocazia împlinirii celor 15 ani de existenţă. Cum a luat naştere „Millenium”, ce performanţe a înregistrat, ce planuri are pentru viitor aflaţi din interviul de mai jos cu Vlad Gorgos, Olga Gorcinschi, Tatiana Ceban (soliste), Alexandru Zgureanu (chitară), Sergiu Ciobanu (tobe).

.JURNAL: Ce înseamnă pentru voi aceşti 15 ani de activitate?

Vlad Gorgos: Mai întâi, creşterea mea, niciodată nu m-am gândit că vom rezista atâta timp. Îmi fac munca din plăcere, totul a început de la o năstruşnicie şi, ajungând la 15 ani de activitate, îmi dau seama că am realizat ceva, ca om, pedagog şi ca părinte. Ajungând pe piedestalurile din afară, lacrimile acestor copii se împletesc cu ale mele datorită dragostei ce o purtăm faţă de ţărişoara noastră.

JURNAL: Cum a fost la început?…

Vlad Gorgos: Îmi amintesc desigur de toţi cei 45 de discipoli ai formaţiei „Millenium” care au fost şi sunt ca şi copiii mei. Îmi sunt la fel de dragi ca fiul meu, Alexandru Gorgos, care, de asemenea, face parte din această mare familie. Nu l-am diferenţiat de alţii, din contra, l-am mustrat poate cel mai mult. Îmi place prietenia dintre ei, i-am învăţat mereu să câştige cinstit un loc sub soare. Deşi gurile rele spun că pe unde calcă Gorgos apare scandal, se dau bani pentru premii, nu este adevărat. Copiii mei muncesc cinstit, o fac din plăcere şi serios.

Olga Gorcinschi: Am venit în 2005, în ajunul primei selecţii naţionale a Eurovision, eram emoţionată, nu ştiam nimic despre Millenium. Unii îmi spuneau să nu vin că aici e tiranie, restricţii. Nu am dat crezare bârfelor. La „Millenium”, nu am regretat niciodată nimic, dimpotrivă, am învăţat şi am crescut mult în domeniul muzicii. Dl Vlad este un om foarte bun, cu suflet mare şi cu idealuri frumoase.

JURNAL: Care e secretul succesului şi ce va ţinut uniţi de-a lungul anilor?

Vlad Gorgos: Am rezistat datorită înţelepciunii, ea vine cu anii. Ne place ceea ce facem, muncim în fiecare zi, cred că asta este cheia succesului. Suntem ca o familie, vreau foarte mult ca ei să înveţe să muncească, vreau ca această celulă, „Millenium”, să fie un exemplu pentru ţărişoara noastră. Vreau ca lumea să nu râdă de mine, vreau ca peste ani să cred că nu am trăit degeaba.

JURNAL: De ce formaţia „Millenium” cântă atât de rar pe scenele din Republica Moldova?

Vlad Gorgos: Şi noi ne întrebăm acelaşi lucru. Nu avem întotdeuna trecere. Anul trecut, de exemplu, când s-a deschis un post de radio, am fost invitaţi solemn de către directorul acestui post ca la o săptămână să fim anunţaţi prin telefon că, din cauza situaţiei financiare, nu vom mai participa. Apoi am înţeles că la acelaşi concert urmau să participe şi persoane cu care noi eram în conflict. Scandalagiul Vlad Gorgos muşcă din toţi cei care vor să pună mâna pe aceşti copii. Răutăcioşii îmi reproşează că învaţ copiii aştia să cânte. Aceşti copii au adus în ţară peste 30 de trofee. Olga Gorcinschi a primit anul acesta titlul de Artist Emerit. De aceea poate nu cântăm acasă, cântăm mai mult în România, alături de Ştefan Bănică Jr., care ne adoră, alături de „Proconsul”, „Holograf”. În România, despre noi se ştie că suntem profesionişti. Aici nu avem un colţişor al nostru, nu am avut niciodată un concert integru. Toate încercările noastre de a face ceva acasă sunt stopate de autorităţi şi invidioşi. Cu toate acestea, vom munci în continuare şi vom participa la concursuri internaţionale. Avem deja preconizate plecări la Tallinn, în Canada. La vară, vom merge în Italia.

JURNAL: Mai colaboraţi cu Benone Sinulescu?

Tatiana Ceban: Chiar cu el vom pleca în Canada. Omul acesta are o forţă şi o voinţă de nedescris. La vârsta lui, are o energie mai mare decât a noastră.

JURNAL: De ce n-aţi participat în acest an la Eurovision?

Olga Gorcinschi: Nu am avut nici timp şi nici dorinţă. Pentru un concurs, suntem obişnuiţi să ne pregătim minuţios, avem nevoie de vestimentaţie corespunzătoare, un show bun, o piesă potrivită. Am avut vreo două–trei piese potrivite pentru Eurovision, dar nu am avut dorinţă. Rămâne de văzut dacă vom participa şi pe viitor, poate atunci când totul va fi mai transparent.

JURNAL: Ce surprize le pregăteşte formaţia „Millenium” fanilor săi?

Vlad Gorgos: Un nou album, avem deja patru melodii şi câteva schiţe la care lucrează Sandu Gorgos. Sperăm să apară până la sfârşitul acestui an. Va apărea şi un DVD cu 30 de clipuri din concertul nostru care va avea loc pe 29 martie. Publicul va avea parte de multe surprize, îi va cunoaşte pe cei 45 de discipoli din cele trei generaţii ale formaţiei „Millenium”. Îi vor cunoaşte şi pe noii membri ai acestei formaţii care a existat şi va exista datorită dragostei faţă de tot ceea ce facem.

Interviu realizat de Carolina CHIRILESCU

Cheltuieli

„Concertul ne costă 20.000 de euro. Lumina, sunetul, toate sunt scumpe. O doleanţă de-a mea ar fi ca arenda sălii Palatului Naţional pentru artiştii autohtoni să fie diminuată, măcar cu câteva procente. Asta şi este lovitura în faţa dezvoltării culturii noastre”.

Foşti membri

Prin formaţia „Millenium” au trecut deja trei generații de artişti: Natalia Gordienco, Victoria Mahu, Sergiu Cuzencov, Nadine Trohin, Sergiu Cojocaru ş.a. Repertoriul este foarte variat și include doine, balade, colinde în prelucrări moderne.

Pentru partea de sus a paginii

„Îmi pare rău că în 2007, când formaţia „Millenium” a împlinit zece ani de activitate, Ministerul Culturii nu a găsit şase hârtii pentru a înmâna diplome acestor copii talentaţi” – Vlad Gorgos.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)