„Micul şantaj” al lui Lupu

Decizia de demitere a procurorului general Valeriu Zubco a fost amânată pentru săptămâna aceasta. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a solicitat o şedinţă a Parlamentului cu uşile închise în cadrul căreia va fi prezentat raportul procurorului, pe motiv că acesta conţine detalii legate de secretul anchetei. „Mi-a fost prezentată o sinteză interesantă. Propun  să o audiem cu toţii şi totodată domnul procuror să răspundă învinuirilor care i-au fost aduse”, a cerut Marian Lupu.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a calificat aceste acţiuni ca pe un mic şantaj. „Îi cerem domnului Procuror să vină cu o prezentare complexă a tuturor cazurilor şi dosarelor de rezonanţă acumulate pe parcursul ultimilor doi ani, nu doar cu o prezentare care are un caracter, mai mult sau mai puţin, la comandă”, a spus Streleţ, precizând că pe moment procurorul e cu ochii pe cei care i-au solicitat demisia. „E un mic şantaj”, a punctat el.

Anterior, Lupu a menţionat că a primit de la procurorul general mai multe informaţii despre dosare administrative și penale, care se referă la afaceri ilicite, contrabandă, care îi vizează pe demnitari din Guvern și Parlament, colegi din AIE şi din opoziţie.

„Această abordare este una convenabilă”, este de părere analistul politic Anatol Ţăranu. „Preşedintele Lupu a vorbit într-o emisiune televizată despre dosare care vizează demnitari de stat şi a făcut aluzie la apartenenţa acestora la PLDM, aici se întrevede elementul de şantaj. Dacă nu există un dosar dus până la capăt, întotdeauna poţi să admiţi anumite versiuni, anumite abordări care ar putea să nu se adeverească, dar care, momentan, sunt convenabile. Dar ce-i rămâne procurorului general să facă dacă nu are dosare finalizate?”, s-a mai întrebat analistul.

Juristul Teo Cârnaţ consideră că şi opinia publică ar fi interesată să afle mai multe despre activitatea PG pe parcursul ultimilor doi ani. „Cred că o parte a raportului trebuie să fie prezentată public, în special, ceea ţine de atacurile raider, despre care premierul deja a vorbit în mare parte, şi dosarul 7 aprilie”, a spus el. Cât priveşte dosarele legate de contrabandă, „Franzeluţa”, „Termocom” şi altele, unde figurează nume de funcţionari, politicieni, vameşi, poliţişti, juristul e de părerea că dacă se recurge la audieri publice ale unor astfel de dosare e bine ca acestea să se desfăşoare cu uşile închise. „În caz contrar, se încalcă secretul urmăririi penale şi principiul prezumţiei nevinovăţiei, secret pe care probabil fiecare deputat în parte se obligă să nu-l dezvăluie”, a mai spus juristul.

S. C.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu