„Locul 12 este mai mult decât locul 6”

CONCURS // Roman Iagupov: „Este bine să fii mereu în competiţie”

În 2012, Eurovision va avea loc la Baku, Azerbaidjan. Favoriţii din acest an au fost reprezentanţii Azerbaidjanului, Ell & Nikki, care au interpretat piesa „Running Scared”, acumulând 221 de puncte. Zdubii s-au plasat pe locul 12, în spatele Marii Britanii, declarându-se mulţumiţi de prestaţia lor.

Eurovisionul este un concurs al surprizelor. Cele mai mari case de pariuri din Europa estimau că Franţa va câştiga marele trofeu, însă aceasta s-a clasat pe locul 15. Printre favoriţi se numărau Irlanda (locul 8), Germania (locul 10) şi Marea Britanie (locul 11).

O surpriză a fost şi Italia care, după 14 ani de absenţă, s-a clasat pe locul 2, acumulând 189 de puncte. Suediei i-a revenit locul 3 (185 de puncte), Ucrainei – locul 4 (159 de puncte). În ce priveşte Republica Moldova, casele de pariuri nu au dat greş – „Zdob şi Zdub” s-a plasat pe locul 12 (97 de puncte).

Zdubii s-au întors duminică în ţară, declarând că sunt mulţumiţi de prestaţia lor. Aceştia au fost surprinşi că au fost întâmpinaţi de candidatul la funcţia de primar al Chişinăului, Sergiu Coropceanu, şi familia acestuia. Înainte de Eurovision, politicianul a anunţat că partidul său va oferi zdubilor 1 milion de lei, dacă aceştia vor ocupa primul loc.

„A fost mai greu decât în 2005”

Zdubii sunt mulţumiţi de prestaţia lor, deoarece a fost mult mai greu decât în 2005. „Locul 12 este mai mult decât locul 6”, susţine Igor Dânga, directorul trupei. În comunicatul de pe pagina web a trupei se menţionează: „Noi nu promitem că nu vom mai participa niciodată la Eurovision / We don’t promise that we’ll never participate at Eurovision again”.

În seara de 14 mai, „Zdob şi Zdub” a oferit tuturor un spectacol pe măsură, căciulile lor gigantice şi fata cu monociclu au fost elementele-cheie pe care s-au bazat băieţii. Au trecut mai întâi prin emoţiile semifinalei, unde s-au clasat pe locul 10, acumulând 54 de puncte. Apoi, în finală, au luptat şi s-au menţinut mult timp pe locul 10, însă, până la urmă, au cedat în faţa Germaniei şi Marii Britanii, ocupând locul 12.

Cei mai defavorizaţi a fost trupa „Hotel FM”, care s-a clasat pe locul 17 (77 de puncte), deşi erau cotaţi de casele de pariuri printre primii 10. Nici Rusia nu s-a bucurat de succes, clasându-se pe locul 16 cu o treaptă mai sus decât România. Acest lucru se datorează faptului că reprezentantul Rusiei, în prima semifinală, i-a felicitat pe conaţionalii săi cu ziua victoriei pe pământul german, după care a înjurat şi s-a purtat obraznic în faţa camerelor de luat vederi. Comportamentul rusului a devenit subiect de presă din Europa.

În Germania, suntem cunoscuţi şi iubiţi, sperăm că vom cuceri întreaga Europă”

Au cucerit sau nu Europa, asta rămâne de văzut. Un lucru este sigur, zdubii şi-au făcut drum spre toţi iubitorii de etno-rock. Au declarat încă de la începutul pregătirilor pentru Eurovision că participă nu pentru a câştiga acest concurs, dar pentru a se promova. Eurovisionul a fost pista de lansare. „Zdob şi Zdub” are un album înregistrat în Germania, piesa „So Lucky” fiind parte integrantă a acestuia.

Albumul are două versiuni, una pentru Europa şi una pentru România, a fost înregistrat în engleză şi conţine trei piese în română. „Zdob şi Zdub” vrea să se promoveze în Europa, deoarece moldovenii nu sunt pasionaţi de rock. „Cântăm foarte des în România, Germania, Austria în Ţările Baltice, anume asta a făcut să ne menţinem şi pe piaţa muzicală din Republica Moldova”, spune Roman Iagupov, solistul trupei.

Cât despre concursuri gen Eurovision, Iagupov a menţionat: „Suntem săraci, cinstiţi şi trăim din muzică. Dacă am fi câştigat Trofeul Eurovisionului, ar fi însemnat cel mai mare trofeu pentru noi, concursul este o nouă etapă în cariera noastră. Ca artist, este bine să fii mereu în competiţie. Asta te ţine”.

Punctele primite

România – 12 puncte

Rusia – 7 puncte

Italia – 8 puncte

Ucraina – 7 puncte

Slovacia – 5 puncte

Marea Britanie – 8 puncte

Austria – 5 puncte

Germania – 4 puncte

Azerbaidjan – 7 puncte

Georgia – 5 puncte

Franţa – 4 puncte

Belarus – 7 puncte

Portugalia – 5 puncte

Lituania – 4 puncte

Irlanda – 8 puncte

Belgia – 1 punct.

 

Moldova, la rândul său, a oferit 12 puncte României, 10 puncte Azerbaidjanului şi 8 puncte Ucrainei.

Carolina CHIRILESCU

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)