„Les miserables”

Adieu les Bleus // Capul cocoşului a fost tăiat

Presa internaţională şi cea franceză a scris, marţi, că eliminarea Franţei de la Cupa Mondială reprezintă un fiasco pentru fotbalul din Hexagon şi că jucătorii lui Raymond Domenech pleacă acasă după o „prestaţie dezastruoasă”.

„Călătorie la capătul infernului”, a titrat „L’Equipe”, care a scris că Franţa nu a reuşit să facă un miracol, în timp ce cititorii publicaţiei franceze au notat, în comentariile legate de meci, că jucătorii au fost ridicoli. Pentru „Liberation”, meciul cu Africa de Sud a reprezentat „un ultim fiasco”, în timp ce „Le Figaro” notează că „Franţa părăseşte mondialul pe uşa din dos”.

Italienii de la „Tuttosport” au titrat în franceză „Adieu les Bleus”, la fel ca germanii de la „Bild” care vorbesc de „ruşinea franceză”. „SkySports” scrie despre „lipsa de combativitate” a francezilor, iar BBC consideră că selecţionerul Raymond Domenech a fost „patetic” atunci când a refuzat să-i strângă mâna lui Carlos Alberto Parreira. Jurnalul turc „Hurriyet” a notat: „Capul cocoşului a fost tăiat”, iar în Irlanda s-a scris: „Franţa, această farsă, este în ruine”.

Francezii lasă diplomaţia la o parte! „Vomităm pe generaţia de imigranţi!”

Eşecul naţionalei Franţei creează şi fricţiuni interetnice în această ţară. O parte a presei şi mai mulţi oameni cu greutate a cuvântului găsesc drept cauză a eşecului faptul că reprezentativa e alcătuită în majoritate din fotbalişti proveniţi din cartierele de imigranţi. „Naţionala noastră e marcată de diviziuni etnice şi religioase”, a avertizat filozoful Alain Finkielkrat. Astfel, umilită în Africa de Sud, echipa lui Domenech declanşează şi o reglare de conturi, pornită dintr-un naţionalism care a ars mocnit până acum în Franţa. Vomităm pe generaţia de imigranţi din suburbii!”, continuă acelaşi Finkielkrat.

Asta până ce chiar şi preşedintele Sarkozy a lansat un mesaj care poate avea aceeaşi interpretare, dat fiind că se referă direct tot la naţionala franceză: „Cine nu iubeşte Franţa să plece!”. În fine, un editorial din „Figaro” se intitulează „AFARĂ!”, vorbind despre jucătorii „care nu ar trebui să reprezinte Franţa”. „Figaro” titrează că tensiunile etnice din Franţa ajung şi la naţională, „unde sunt jucători crescuţi în ghetouri, iar mulţi se roagă la Allah!”.

Capul cocoşului la masa preşedintelui!

Franţa nu încetează să uimească. Scandalurile din ultimele zile care au culminat cu eliminarea de la Cupa Mondială din Africa de Sud au modificat până şi agenda preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, care va avea o întrevedere cu Thierry Henry!
„Henry a părăsit Africa de Sud, miercuri, cu un zbor privat. El va petrece noaptea la Paris, după care va merge la întâlnirea cu Sarkozy. Apoi, atacantul formaţiei FC Barcelona va pleca în Spania, de unde va merge în vacanţă”, aşa sună ştirea difuzată de postul de radio RMC. AFP a oficializat informaţia: instituţia prezidenţială franceză a confirmat că Sarkozy se va întâlni, astăzi, cu Henry pentru a analiza împreună eşecul Franţei.

Astfel, după ce Nicolas Anelka l-a înfruntat pe selecţionerul Raymond Domemech în pauza înfrângerii cu Mexic (0-2) şi a fost trimis acasă şi după ce jucătorii francezi au boicotat o şedinţă de antrenament în semn de solidaritate cu Anelka, scandalul se mută pe teritoriul francez şi pare să nu fi atins apogeul. Mai ales că Henry, cel care va discuta cu preşedintele, a lăsat în mod evident în partida cu Africa de Sud (1-2) senzaţia că este liderul „cocoşilor”. Deşi a fost doar rezervă, la încălzire i-a adunat pe ceilalţi fotbalişti în jurul său într-un cerc făcut chiar pe teren. Apoi, când a intrat, a preluat şi banderola. E clar, vom primi ştiri calde din Franţa.