„Jucaţi cu inima, jucaţi pentru tricolor!”

PRELIMINARII // Pavel Ciobanu i-a montat pe tricolori înaintea meciului cu Finlanda

Naţionala de fotbal a R. Moldova începe un nou ciclu preliminar, iar suporterii vor o clasare cât mai bună într-o grupă cu Olanda, Suedia, Finlanda, Ungaria şi San Marino. Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu, a ţinut să fie alături de fotbalişti înaintea meciului şi le-a spus că, pentru a învinge Finlanda, trebuie să joace cu inima şi să facă tot posibilul pentru a apăra cu demnitate culorile drapelului R. Moldova.

Balint cheamă suporterii la stadion

Selecţionerul Gabi Balint şi jucătorii echipei naţionale sunt conştienţi de importanţa meciului de debut cu Finlanda şi promit suporterilor că vor juca cu dăruire de sine. „Jucăm primul meci din preliminariile Campionatului European din 2012 pe teren propriu şi, din acest motiv, trebuie să obţinem victoria. Doar aşa vom avea un moral bun în meciurile viitoare”, a spus Balint care a cerut şi suportul publicului. „Naţionala noastră nu este una din forţele Europei la fotbal, care să poată juca la victorie în orice condiţii. Din acest motiv, solicit suporterilor să vină în număr mare la meciul cu Finlanda, fotbaliştii să simtă în spate suportul lor”.

Finlandezii au punctele lor slabe

Fostul internaţional român a menţionat că va fi o partidă foarte dificilă, mai ales că scandinavii au un lot foarte bun şi prestează un joc foarte tehnic. „Finlanda nu mai e echipa care juca cu pase lungi. Aceştia joacă foarte tehnic şi, din acest motiv, va fi mult mai greu să-i surprindem, dar nu imposibil. Ştiu şi punctele slabe ale finlandezilor, dar depinde doar de jucătorii noştri dacă vor profita de slăbiciunile lor”, a precizat Balint. Selecţionerul e conştient că nu are la dispoziţie jucători care pot decide singuri soarta unei partide şi, din această cauză, trebuie să valorifice orice greşeală a adversarului. „Noi creăm foarte puţine ocazii de poartă, iar dacă nu marcăm, atunci s-a terminat”, a tras semnalul de alarmă Gabi Balint.

Selecţionerul şi-a încălcat principiile

Şi asta nu e singura bătaie de cap pe care o are Balint pentru aceste preliminarii, în speţă pentru meciul de astăzi cu Finlanda. Trei jucători importanţi, care evoluează în liga a doua din Rusia, nu au venit la naţională. Este vorba de fundaşii Valeriu Catânsus, Igor Armaş şi Victor Golovatenco. Primul nu e om de bază la echipa naţională, dar ultimii doi sunt vitali pentru naţională, lucru demonstrat în ultimii ani. „Nici nu ştiu ce să mai spun vizavi de problema aceasta. Nu vreau să spun acum că nu-i mai primesc la naţională, aşa cum am spus anterior. E adevărat că mi-am încălcat principiile mele, dar asta este. E o problemă veche a naţionalei şi, din păcate, nu poate fi rezolvată”, a spus Balint.

Balint, supărat pe Dan Petrescu

Chiar dacă nu a spus direct, Balint este foarte supărat pe fostul său coleg de la naţionala României, Dan Petrescu. „Nu sunt certat cu Dan Petrescu din cauza că nu le-a permis lui Armaş şi Golovatenco să vină la naţională. El încearcă să-şi apere interesele la Kuban. Totuşi, când am vorbit cu el să-i lase pe aceşti jucători pentru meciul amical cu Georgia, mi-a spus că o să-i lase la meciurile oficiale”, a punctat Balint.

Frunză vrea să marcheze finlandezilor

Cei 23 de jucători convocaţi pentru meciurile cu Finlanda şi Ungaria încearcă să fie cât mai optimişti. Atacantul Viorel Frunză a plecat urechea la mesajul lui Balint în ceea ce priveşte finalizarea şi promite că se va revanşa în meciul cu Finlanda. „Eu sunt atacant şi meseria mea este să marchez cât mai multe goluri, uneori îmi reuşeşte, alteori mai puţin. Meciul cu Finlanda este foarte important, asta pentru că e primul meci oficial şi că jucăm în faţa propriilor suporteri. Dacă vom obţine victoria cu Finlanda, vom avea un moral foarte bun în aceste preliminarii. O să fie mai mult o victorie de moral”, a spus Frunză.

Cebotaru: Ar fi minunat să debutăm cu victorie

Mijlocaşul lui Ceahlăul Piatra-Neamţ, Eugen Cebotaru, a spus că are emoţii mari în debutul preliminariilor pentru Campionatul European din 2012. „Jucătorii finlandezi joacă în campionate puternice şi va fi foarte greu. Noi trebuie să fim foarte concentraţi şi incisivi pentru a obţine trei puncte. Aceste puncte ne vor da pe viitor un moral foarte bun. Ar fi minunat să debutăm cu o victorie în aceste preliminarii”, a adăugat Cebotaru.

Meciul dintre naţionala Moldovei şi cea a Finlandei va avea loc vineri, începând cu ora 19.30.

Vitalie HADEI