„Experienţa sovietică, marele handicap al producătorului din RM”

Interviu cu Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare

Într-un interviu acordat JURNALULUI, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, producătorii din Republica Moldova vor fi nevoiţi să-şi modernizeze întreprinderile şi modalitatea de producere pentru a face faţă rigorilor europene. Bumacov a menţionat că pentru a beneficia de subvenţii, producătorii autohtoni trebuie să-şi pregătească serios dosarele.

– Dle ministru, cum apreciaţi acest an din punct de vedere agricol? Care sunt problemele cele mai stringente?

Anul agricol este unul complicat. Ani simpli pentru agricultori nu există. Producătorii agricoli au fost afectaţi mai întâi de secetă, iar ulterior de îngheţuri. Agricultorii sunt cu gândul la recolte, semănat, lucrările de primăvară. Cu toate acestea, am avut ani şi mai complicaţi, de aceea planificăm o roadă de grâu suficientă pentru a asigura populaţia R. Moldova. În ceea ce priveşte culturile multianuale, ne aşteptăm la o roadă bună. Evident, preţurile vor fi mai mari, de aceea câştigul va fi nu din cantitate, ci din calitate.

– Puteţi estima cu cât vor creşte preţurile?

Dacă vorbim de cerealiere, este foarte greu de prognozat, deoarece RM e învecinată cu mari producători de cereale, precum Rusia, Ucraina şi România. Aceste pieţe vor influenţa foarte mult preţurile cerealelor. Rusia şi Ucraina au prognozat o recoltă mult mai mică decât de obicei. Aceasta este o premisă pentru majorarea preţurilor la cerealiere. În privinţa legumelor şi fructelor, este mai important ca preţul la mere, struguri să fie unul bun ca producătorii agricoli să-şi poată recupera cheltuielile.

„Câştigul va fi nu din cantitate, ci din calitate”

– Ce se va întâmpla cu pâinea?

De ce nimeni nu întreabă ce se va întâmpla cu Mercedesurile, ce se va întâmpla cu telefoanele mobile, cu rachiul? Toată lumea îşi face griji ce se va întâmpla cu pâinea. Pâinea nu se obţine din aer. Nu sunt premise ca să se scumpească pâinea.

– Suma alocată pentru subvenţionarea producătorilor agricoli constituie 400 de milioane de lei în acest an. Care ar fi suma necesară pentru a acoperi real toate cererile de subvenţionare şi cum va decurge acest proces?

Considerăm aceste 400 de milioane o sumă insuficientă. Dar dacă vorbim de anul trecut, când am avut posibilitatea să cheltuim numai 198 de milioane, în acest an, avem o sumă dublă. Dacă vorbim de ce sumă am avea nevoie, nici miliardele nu ar fi de ajuns. Agricultura este un domeniu care a suferit mult. Cu aceste 400 de milioane intenţionăm să încurajăm investiţiile. Altă cale nu există pentru dezvoltarea agriculturii.

– Unii experţi spun că implementarea Acordului de Liber Schimb şi Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar putea provoca înăbuşirea producătorului autohton din cauza că produsele moldoveneşti nu sunt competitive, iar tehnologia este rudimentară. Există temeri în acest sens?

Agricultura Republicii Moldova este orientată spre export. 50% din exportul RM vine din agricultură. Odată ce noi suntem exportatori de produse agricole, liberalizarea pieţelor este foarte importantă. Vor fi afectaţi producătorii care nu pot face faţă concurenţei. Menţinerea producerii necompetitive, mai devreme sau mai târziu, va duce la înăbuşirea acesteia. Cu cât mai devreme vom avea acces la alte pieţe, vom fi forţaţi să modernizăm, să eficientizăm producerea. Ştiu că nimănui nu-i place acest lucru. Niciunui producător nu-i place să intre în concurenţă cu cineva, însă acest lucru este inevitabil. Mai bine să fim conştienţi de această problemă şi să ne perfecţionăm din timp. Nu trebuie să tergiversăm situaţia în care se află unele companii.

– Necesitatea de a fi competitivi va duce volens nolens la necesitatea de a moderniza producerea…

Acest fenomen se desfăşoară deja în Republica Moldova. Producătorii de mere, dacă nu vor cultiva livezi intensive, cum se practică în Italia, Austria, nu vor face faţă concurenţei. Polonia ne scoate de pe piaţa Rusiei! Polonia a trecut la tehnologii moderne. Polonezii au început să investească serios în acest domeniu. Cu livezi măcinate de boli, care ne dau 5 tone la hectar, nu vom avea niciun viitor.

„Polonia ne scoate de pe piaţa Rusiei!”

– Însă livezile cultivate în sistem intensiv ar putea afecta calitatea produsului…

Din păcate, asociem uneori progresul cu ceva dăunător. Nu e adevărat. Vorbim despre americani că ar consuma burgheri şi cola. Însă noi trăim mai mult ca ei? Ce speranţă de viaţă au americanii şi ce speranţă de viaţă avem noi. Spunem că mâncăm sănătos şi foarte bun, fiind neeficienţi, în acelaşi timp, despre cei care au agricultură eficientă spunem că mănâncă foarte prost. Până la urmă, avem criterii care demonstrează unde lucrurile stau bine şi unde nu. Totuşi competivitatea nu presupune doar cantitate, dar şi calitate. Dacă nu ai cantităţi mari, nicio reţea de supermarketuri nu vrea să vorbească cu tine. Trebuie să stai pe stradă, prin pieţe, ca să-ţi vinzi produsul, cât de bun ar fi acesta.

– În ce măsură contrabanda cu produse lactate din Ucraina dezavantajează producătorul autohton şi cum poate fi stopat acest proces?

Cei care vând marfă proastă consumatorilor moldoveni fac un viitor nu prea bun RM. Consumând această producţie, stimulăm contrabanda, creăm probleme producătorilor autohtoni. Există structuri care trebuie să blocheze contrabanda. Astăzi, îmi este foarte greu să vă spun care este cota contrabandei, deoarece despre acest fenomen se vorbeşte mai mult teoretic. Nimeni nu a venit cu probe pentru a contribui la combaterea acestui fenomen. De aceea, Ministerul Agriculturii sesizează structurile de resort pentru a minimaliza contrabanda.

„Nu suntem buni la reclamă”

– De ce în supermarketurile din Chişinău este mai greu să găsim, de exemplu, brânză de oi, în timp ce aceasta poate fi cumpărată de la oamenii care stau pe stradă.

Dacă noi nu reuşim să fim competitivi la noi în ţară, să fim prezenţi, să putem ambala frumos să putem promova, să facem publicitate, ce să mai vorbim de alte pieţi? Producătorul agricol din RM a intrat în competiţie având un mare handicap – experienţa sovietică. Noi am fost învăţaţi că tot ce se produce în RM este de calitate, este adevărat. Dar ne-am lăsat pe tânjală, ca să vină cel de la supermarket, să ne bată la uşă, să ne roage, să ne convingă. „Nu cumva doriţi să vindeţi brânză la noi în supermarket?” E o tradiţie străină lumii moderne.

– De aici vin criticile. Producătorul nostru nu este competitiv…

Nu suntem buni la reclamă. Nu suntem inovativi. În toată lumea, producătorii inventează ceva nou pentru a fi prezenţi pe piaţă. Trebuie să-i şcolarizăm pe producătorii noştri. Îi scoatem cu forţa la expoziţii. Aceştia asociază expoziţiile doar cu cheltuirea banilor. Dacă nu investim în promovare, nu avem nicio şansă.

„Ar fi un păcat să nu valorificăm fondurile”

– Prin urmare, când se va implementa Regimul de Liber Schimb, producătorul moldovean va ajunge la standardele europene?

Deja avem acces la unele fonduri europene pentru a moderniza întreprinderile. Odată ce vom semna acordul, vom beneficia, începând cu 2014, de mai multe fonduri care vor fi direcţionate spre modernizarea întreprinderilor noastre. Acest lucru trebuie conştientizat şi de către producători. Nu-i putem obliga pe producători să implementeze ISO 2000 sau alte standarde. Vom avea suportul necesar. UE realizează că, odată ce RM nu a avut fonduri suficiente pentru modernizare, are o problemă. Dar oricum ne protejăm piaţa. Avem TVA 20%, sunt taxele vamale, dar nu ne putem proteja la infinit, deoarece protejăm producerea ineficientă. Vor reuşi cei care au muncit.

– Cum vor beneficia producătorii de fonduri?

Dacă astăzi subvenţionarea provine din fondurile bugetare, începând cu 2014, aceste fonduri se vor dubla ajungând la 800 de milioane ca în cazul SAPARD-ul în România şi IMPAD-ului în Balcanii de Vest. Când vom beneficia de asemenea fonduri, vom moderniza procesarea, producerea, modernizarea.

– Va fi organizat un concurs?

Regulamentul de subvenţionare vizează modernizarea agriculturii. Producătorii trebuie să se pregătească serios pentru a fi capabili să elaboreze proiecte. S-ar putea să avem fonduri, dar nu vom avea cui să le repartizăm. Fondurile vor fi în mare parte sub formă de granturi. Ar fi un păcat să nu le valorificăm.

Interviu realizat de Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)