„E mai bine să mă retrag decât să accept un compromis”


Interviu cu ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase

Vineri, Guvernul a venit cu un anunţ surprinzător. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a fost numit judecător la Curtea Constituţională. Ca urmare, duminică, la congresul PLDM, Tănase, unul dintre fondatorii partidului,  şi-a depus carnetul de membru al PLDM, căci noua funcţie este incompatibilă cu activitatea politică. În următoarele zile, Tănase va trebui să-şi dea demisia şi din funcţia de ministru. Aflaţi din interviul de mai jos ce l-a determinat pe Alexandru Tănase să renunţe atât de subit la activitatea politică.

 

„Nu există compromisuri minore”

–         Aţi declarat că a fost opţiunea dvs de a pleca la Curtea Constituţională. Ce îl poate determina pe un tânăr politician cu perspective să abandoneze activitatea politică în favoarea celei judecătoreşti?

 

Decizia mea este legată atât de activitatea politică, de ceea ce se întâmplă la ora actuală cu mesajele politice care sunt promovate inclusiv de PLDM, cât şi de anumite situaţii interne. Sper că plecarea mea din partid îi va face pe alţii să înţeleagă că nu este bine să spui „Da” atunci când în principiu trebuie să spui răspicat „Nu”. Nu există compromisuri minore, există compromisuri pe care poţi să le accepţi sau nu. În cazul de faţă, cred că am decis corect că e mai bine să mă retrag decât să accept un compromis cu care nu sunt de acord.

–         La ce se referă aceste compromisuri?

La tot ce se întâmplă. Noi în 2007 am început un proces de construcţie a unui nou sistem politic, a unui nou tip de partid şi de promovare a unei noi clase politice. Ceea ce văd eu acum este altceva decât ceea ce mi-am propus să fac atunci. Decizia de retragere este dictată inclusiv de acest aspect.

 

„Altă soluţie decât AIE nu poate exista”

 

–         Ţine cumva decizia dvs de a pleca din partid de discuţiile care se spune că se poartă între PLDM şi PCRM?

 

Oficial, asemenea negocieri nu se poartă. Dacă am fi discutat acest aspect în interiorul partidului, m-aş fi pronunţat categoric împotriva unor negocieri bilaterale PLDM-PCRM. Nici nu vreau să mă gândesc la faptul că acest lucru ar putea să se întâmple. Eu nu am înţeles niciodată anumite contacte şi relaţii care demonstrau multă încredere şi simpatie reciprocă. Sper că este vorba despre nişte chestii tactice şi că după alegerile locale să meargă alianţa înainte. Eu cred că altă soluţie decât AIE nu poate exista. Dacă aş fi fost în poziţia de a lua o decizie, niciodată nu aş fi acceptat o reconfigurare a structurii politice, chiar dacă este vorba despre o construcţie fără o coloratură clară politică, dar care ar presupune participarea comuniştilor la guvernare.

 

–         Aţi declarat că unul dintre motivele care v-au determinat să plecaţi de la PLDM este şi democraţia internă a partidului. Ce exact aveţi în vedere?

 

Nu vreau să dau detalii pentru că nu mai sunt membru de partid. Nu cred că ar fi corect acum să scot în evidenţă problemele care există la capitolul democraţie internă. Deoarece poate să îmi reproşeze multă lume, şi pe bună dreptate, de ce nu am scos în evidenţă aceste lucruri cât am fost în partid. Este o lecţie pe care trebuie să o învăţ pentru viitor nu doar eu, dar şi cei care vor mai dori să facă politică pentru viitor. Niciodată nu trebuie să spui DA atunci când de fapt trebuie să spui categoric NU.

 

„Nu vreau să discut despre dezamăgiri”

 

–         Există şi alte puncte de vedere pe care nu le împărtăşiţi cu PLDM?

 

Eu cred în democraţie şi am luptat pentru democraţie de la vârsta de 18 ani. Nu am încălecat retorica prodemocratică în 2007 pentru a accede la putere. Nu am de gând să îmi schimb acum opiniile în această problemă,  indiferent de faptul că sunt sau nu la putere. Toţi cei care guvernează trebuie să înţeleagă un singur lucru – un sistem democratic înseamnă respectul pentru alte puncte de vedere şi capacitatea de a accepta uneori şi critica, nu doar lauda.

 

–         Punctul dvs. de vedere e împărtăşit şi de alţi colegi din PLDM?

 

Nu pot vorbi despre alţi colegi. Fiecare are propriile  viziuni. Este o decizie personală pe marginea căreia nu m-am consultat cu alţi colegi din partid.

 

–         Plecaţi dezamăgit din PLDM?

 

Nu vreau să discut despre dezamăgiri, deoarece, cred eu, am avut posibilitatea în aceşti ani să fac ca lucrurile să meargă altfel, dar nu am făcut uz de această posibilitate. Prin urmare, îmi asum responsabilitatea.

 

–         Aţi declarat că ceea ce s-a făcut în ultimii doi ani în republică nu este ceea ce v-aţi propus dvs. anterior.

 

Exact. Eu consider că, în condiţiile Moldovei,  guvernarea în coaliţie este unica soluţie pentru a evita deraierea de la normele democratice. Avem o mentalitate care aşteaptă un „tătuc” şi instituţii democratice foarte slabe.  Guvernarea în coaliţie nu este un lucru simplu, dar numai ea poate asigura respectarea drepturilor tuturor şi orice încercare de a crea un sistem politic bipartid este în dauna democraţiei şi a dezvoltării republicii. Cei care au un alt punct de vedere pot să încerce să şi-l promoveze, dar eu îmi menţin această idee.

 

„Reformele trebuie făcute rapid”

 

–         Ziceaţi că modul în care au fost gestionate dosarele legate de evenimentele din 7 aprilie a reprezentat şi el un motiv pentru a pleca din politică. Din partea cui nu aţi simţit voinţă politică pentru elucidarea evenimentelor?

 

Nu cred că este posibil să reformezi un sistem păstrând oameni care au comis anterior abuzuri. Noi nu avem nicio explicaţie a faptului de ce oamenii care au torturat tinerii încă mai sunt în funcţie.

–        Apropo de reformele de la Ministerul Justiţiei. Cu cine de fapt a fost nevoit să lupte ministerul, cu clasa judecătorească, cu alianţa sau cu alte forţe?

 

Am avut o guvernare de trei luni de zile după ultimele alegeri şi de 10 luni anterior. În acest răstimp, am reuşit să reformăm fundamental două sisteme: cel al avocaturii şi cel executor. Este unicul domeniu în care s-au făcut reforme structurale. În ceea ce priveşte strategia, eu rămân a fi adeptul reformelor rapide. Orice încercare de a promova reforme care să dureze ani de zile nu vor da vreun rezultat. La acest capitol însă exista mai multe opinii. Există adepţi ai strategiilor de lungă durata. Eu nu cred în asemenea strategii. Toţi cei care au făcut reforme în justiţie, economie au trecut printr-o terapie de şoc. În condiţiile Moldovei, reformele de lungă durată în final se termină cu schimbarea denumirii instituţiei şi cu menţinerea vechilor practici administrative.

Proiectul Guvernului de lichidare a judecătoriilor economice aşteaptă în Parlament de trei luni de zile şi nimeni nu are nici gând să îl examineze. Tare mi-e frică că acest proiect va fi scos în momentul când va trebui să se acutizeze relaţiile în interiorul coaliţiei majoritare.

Eu nu am văzut şi nu văd cu ochi buni ceea ce se întâmplă în relaţiile dintre partidele din coaliţie. Cred că trebuie mai multă toleranţă, înţelegere şi capacitate de a accepta că cel mai mare are nu doar drepturi, dar şi responsabilităţi.

 

„Orice încercare de a diviza voturile pe dreapta reprezintă un risc enorm de a scăpa capitala în mâinile comuniştilor”

 

–         Aţi renunţat pentru totdeauna la activitatea politică?

 

Eu am un mandat de şase ani la Curtea Constituţională. Vreau să revin la proiectele mele anterioare. Vreau să iau ore la catedră. Voi încerca prin ceea ce fac să dau un impuls în dezvoltarea constituţionalismului la noi. Cât priveşte perspectivele politice, nu am niciun fel de gânduri, idei, planuri. Ce va fi peste şase ani de zile Dumnezeu ştie.

 

–         Duminică, PLDM şi-a desemnat candidatul pentru primăria capitalei. Totuşi a fost discutată vreodată în partid, fie şi neoficial, candidatura dvs. pentru acest post?

 

Noi nu am discutat niciodată acest subiect în organele decizionale ale partidului. Au fost mai mult supoziţiile presei. Presupun că aceste zvonuri au fost alimentate deliberat pentru a crea animozităţi dintre mine şi PL. Pentru a spulbera orice speculaţii, eu am declarat acum o lună că nu intenţionez să candidez. Cât priveşte alegerile locale, cred că la ora actuală avem o conjunctură nouă pe care n-o putem ignora. Comuniştii au înaintat pentru prima dată un candidat foarte puternic, ceea ce înseamnă că se va da o bătălie foarte strânsă. Forţele democratice nu se vor bate pentru 100% din alegători, dar pentru 50% din electorat, deoarece cealaltă jumătate votează tradiţional cu PCRM. Să nu uităm că PCRM a acumulat în Chişinău la ultimele alegeri aproape jumătate din sufragii. Orice încercare de a diviza voturile pe segmentul de dreapta reprezintă în sine un risc enorm pentru a scăpa capitala în mâinile comuniştilor. Or, eventuala pierdere a Chişinăului ar însemna un început de revenire la putere a PCRM la nivel naţional.

 

–         Vă mulţumim!

 

Interviu realizat de Mariana Raţă