„Dispariţia monedei europene este o aberaţie”

Moneda europeană este în cădere liberă în ultimele zile. Astfel, dacă pe 3 mai, un euro putea fi cumpărat cu 16,77 de lei, ieri, Banca Naţională a Moldovei (BNM) afişa un curs de 15.68 de lei pentru un euro. De asemenea, se vehiculează ideea că moneda euro ar putea fi desfiinţată, pe fundalul crizei care a cuprins Grecia şi mai sunt unele state din Uniunea Europeană care riscă să urmeze traseul grec.

Cu toate acestea experţii economici moldoveni cred că moneda europeană se va menţine şi nu va dispărea. „Uniunea Europeană depune eforturi mari pentru a redresa situaţia în interiorul formaţiunii”, a declarat, pentru JURNAL, Natan Garştea, expert economic şi directorul Agenţiei de rating şi estimare “Estimator-VM”. Pe de altă parte, analistul economic Iurie Gotişan spune că de această valorificare a monedei naţionale vor beneficia persoanele care au luat credite în moneda europeană, care achită serviciile în euro, importatorii. „Însă nu-şi vor păstra banii în buzunar producătorii autohtoni”, menţionează Gotişan.

Potrivit expertului economic Natan Garştea, fluctuaţiile monedei europene ţin de situaţia bugetară a unor state ale Uniunii Europene, cum ar fi Grecia, şi mai există temeri că vor fi afectate de criză şi alte ţări. „Dacă autorităţile europene vor reuşi să soluţioneze criza în care s-au pomenit aceste state, fluctuaţiile valutare vor fi evitate pe viitor”, susţine directorul „Estimator VM”. Acesta a mai menţionat că UE depune mari eforturi pentru a ieşi din această criză. „Şi sunt sigur că în scurt timp Uniunea Europeană va ieşi din aceastăî criză”, menţionează expertul.

Fluctuaţia leu-euro – o sabie cu două tăişuri

Pe de altă parte, analistul economic, Iurie Gotişan spune că evoluţiile de pe piaţa valutară se răsfrâng direct asupra pieţei interne. „Economia Moldovei este expusă într-o proporţie destul de mare în exterior, mă refer la relaţia export-import, deoarece valoarea comerţului extern are o pondere mare în Produsul Intern Brut (PIB)”, a declarat pentru JURNAL Gotişan. Respectiv, dacă Republica Moldova importă la greu producţie din statele UE, nu are cum situaţia cursului de schimb leu-euro să nu se răsfrângă asupra pieţei interne.

„Totuşi, înclin să presupun că BNM va încerca să practice în 2010 un regim valutar dirijat, mai ales pentru a ţine în frâu inflaţia, dat fiind faptul că deja după aproape cinci luni avem un nivel de peste 8 %, nivel care a fost prognozat pentru acest an”, susţine Gotişan. Analistul a menţionat că o asemenea situaţie se poate observa pe piaţa valutară, odată cu aprecierea leului. „Dar dinamica cursului, în mare parte, va depinde de evoluţiile pe pieţele regionale, precum şi internaţionale, de asemenea, de viteza cu care ţările din zona Euro vor ieşi din criza actuală”, estimează expertul.

Referindu-se la aprecierea monedei naţionale, analistul spune că este „o sabie cu două tăişuri pentru populaţie”. „Mulţumiţi de întărirea monedei naţionale sunt moldovenii care au de plătit rate bancare în euro”, remarcă Gotişan. Acesta menţionează că exportatorii sunt nevoiţi să-şi refacă socotelile pentru că un leu puternic înseamnă pentru ei bani pierduţi. „De exemplu, un calcul simplu arată că o persoană care are de plătit o rată lunară de 300 de euro, plăteşte la bancă la ziua de astăzi 4 700 de lei. Asta înseamnă că a câştigat din aprecierea monedei naţionale cam în jur de 600 de lei faţă de 15 ianuarie 2010”, susţine expertul.

Dispariţia euro este un zvon

Analistul menţionează că vor rămâne cu mai mulţi bani în buzunare şi cei care stau cu chirie. „În cazul unui apartament cu o cameră care a fost închiriat cu 150 de euro pe lună, să presupunem, se plăteşte astăzi mai puţin de 2 400 de lei, cu 300 de lei mai puţin faţă de jumătatea lunii ianuarie 2010”, spune Gotişan. Expertul crede că, din cauza aprecierii leului, importurile se ieftinesc, iar preţurile alimentelor ar trebui să scadă.

Însă cei care vor avea de suferit de pe urma aprecierii monedei naţionale sunt exportatorii, care încasează mai puţini bani pentru marfa vândută în afara graniţelor. „Dezavantajate sunt şi companiile sau agenţii economici care au luat credite în euro, însă au contractat cheltuielile în monedă naţională şi sunt acum în situaţia de-a obţine mai puţini lei în schimbul valutei împrumutate”, conchide analistul.

În ce priveşte zvonurile cum că moneda europeană ar putea fi desfiinţată, Iurie Gotişan a menţionat că sunt simple zvonuri, daca nu chiar aberatii.

Nu crede în dispariţia euro de pe piaţa valutară nici Natan Garştea, directorul Agenţiei de rating şi estimare “Estimator-VM”. “Speculaţiile pe marginea scoaterii din circulaţie a monedei europene sunt mai mult o chestiune politică decât una economică”, spune Garştea. Acesta prognozează că moneda europeană va merge bine în continuare.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)