„Dacii” opresc hegemonia FC Sheriff

ISTORIE // „Lupii galbeni” şi-au adjudecat în premieră titlul de Campioană

FC Dacia a câştigat în ultima etapă de campionat în faţa FC Costuleni, scor 1-0, asigurându-şi matematic titlul de campioană a Republicii Moldova. În meciul de astăzi cu FC Nistru, partidă contând pentru etapa XXXVIII-a a Diviziei Naţionale, antrenorul Igor Dobrovolski va trimite în teren jucători care au evoluat mai puţin în ultima perioadă.

„Dacii” aveau nevoie de un singur punct în meciul cu FC Costuleni pentru a intra în posesia medaliilor de aur, însă au vrut să sărbătorească primul titlu din istoria clubului cu o victorie. Elevii lui Dobrovolski au dominat meciul, reuşind să câştige, scor 1-0, printr-un gol marcat de Ghenadie Orbu. Ultimul şi-a trecut în cont al 20-lea gol în actualul sezon, însă, în ultimele două etape, care au rămas de jucat, vrea să-l depăşească în clasamentul golgheterilor pe Gheorghe Boghiu de la FC Milsami, care are la activ 20 de goluri.

Sărbătoare fără autocar decapotabil

Imediat după fluierul final al meciului cu FC Costuleni, jucătorii FC Dacia au declanşat fiesta, sărbătorind preţ de câteva zeci de minute chiar pe arena din Orhei. „Lupii galbeni” presimţeau că vor câştiga cu FC Costuleni şi au pus şampania la rece. Orbu&Co au sărbătorit şi la vestiare, stropindu-se cu şampanie pe ritmurile melodiei „Campionii, campionii, ole, ole, ole!!!”. „Suntem foarte fericiţi că am cucerit în premieră titlul. Avem nişte sentimente de nedescris”, a menţionat Ghenadie Orbu, cel mai vechi membru al echipei.

„Dacii” şi-ar fi dorit să sărbătorească primul titlu din istorie pe un autocar decapotabil, la fel ca marile echipe ale Europei, dar deocamdată se mulţumesc cu faptul că au reuşit să oprească hegemonia FC Sheriff, campioana ultimilor zece ani în Divizia Naţională.

Adversari dificili în Liga Campionilor

Bucuria campionilor nu va dura prea mult pentru că peste puţin timp vor debuta în preliminariile Ligii Campionilor, cea mai importantă şi prestigioasă competiţie intercluburi din Europa. Spre deosebire de FC Sheriff, noua campioană va avea un parcurs mai dificil în această competiţie.

La tragerea la sorţi pentru turul doi preliminar al Ligii Campionilor, FC Dacia nu va fi cap de serie, având un adversar de calibru, precum Rosenborg, Wisla Krakovia, Dinamo Zagreb sau BATE Borisov.

Totuşi „dacii” au şansa să fie plasaţi în urna capilor de serie, asta doar cu condiţia ca Maribor să nu câştige campionatul în Slovenia. În acest caz, „lupii galbeni” vor avea un adversar mai facil în turul doi preliminar, şi anume campioana Albaniei, Luxemburgului sau Estoniei.

Actualmente, FC Dacia are un lot numeros. Totuşi şefii echipei vor trebui să întărească echipa pentru a avea un parcurs cât mai bun în cupele europene. Acelaşi lucru este susţinut şi de actualii jucători ai campioanei. În cazul în care FC Dacia nu va trece de turul doi preliminar al Ligii Campionilor, va fi eliminată din cupele europene şi va trebui să se pregătească pentru sezonul următor.

Se dispută locurile de Europa League

Cum campioana s-a decis cu două etape înainte de finalul campionatului, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre echipele care vor reprezenta Republica Moldova în Europa League, cu excepţia FC Sheriff. Tiraspolenii au la activ 77 de puncte în clasament şi vor juca cu siguranţă în preliminariile Europa League. Şi dacă FC Olimpia şi Iskra-Staly vor juca în finala Cupei Moldovei, doar echipa clasată pe locul trei în Divizia Naţională va prinde ultimul loc de Europa League, plus formaţia care va câştiga Cupa.

Cu două etape înainte de finalul campionatului, FC Milsami ocupă locul trei (72 de puncte), FC Olimpia e pe poziţia a patra (71 de puncte), FC Zimbru – 70 de puncte şi Iskra Staly – 68 de puncte. Fiecare echipă din cele patru are şanse mari să joace în Europa League. Aparent, cel mai uşor program îl are FC Milsami care o va întâlni pe FC Dinamo şi FC Costuleni, echipe clasate pe locurile retrogradabile în Divizia A. Totuşi cele două echipe au şansa de a se salva. Pentru asta, trebuie să acumuleze cât mai multe puncte din meciurile rămase.

FC Olimpia va juca în ultimele două etape cu FC Tiraspol şi FC Dinamo. Bălţenii au şansa de a merge în cupele europene dacă vor câştiga Cupa. Cel mai greu program îl are FC Zimbru care trebuie să câştige meciurile cu Rapid şi Academia UTM şi să aştepte ca FC Milsami să nu câştige cel puţin un meci din două.

Noua campioană a Moldovei, FC Dacia, este unul din cele mai tinere cluburi de fotbal din R. Moldova. A fost fondat la începutul anului 2000 de Igor Ursachi, Marin Livădaru şi alţi câţiva foşti fotbalişti de primă mână din Moldova. În sezonul 2000/2001, echipa a debutat în divizia secundă a fotbalului moldovenesc, Divizia A.

Debutul în Divizia Naţională s-a produs în sezonul 2002/2003, la sfârşitul căruia FC Dacia a reuşit să prindă un loc în Cupa Intertoto.

Pentru un club fondat atât de recent, palmaresul „dacilor” este impresionant. Din 2002, când au câştigat titlul în Divizia A şi au promovat, până în prezent, lupii galbeni au ajuns de patru ori pe podiumul Diviziei Naţionale. În 2005 au câştigat medaliile de bronz, în 2008 şi 2009, au obţinut argintul, iar în acest an, FC Dacia a devenit, în premieră, Campioană a Moldovei.

În ce priveşte Cupa Moldovei, galben-albaştrii au ajuns de trei ori în finală, însă de fiecare dată au pierdut: o dată în faţa Nistrului din Otaci şi de două ori în faţa FC Sheriff.

Evoluţiile în cupele europene inter-cluburi sunt un alt motiv de mândrie pentru gruparea din Chişinău. Cele mai răsunătoare succese ale dacilor au fost înregistrate în Cupa Intertoto. În 2003, cu Igor Ursachi la timonă, FC Dacia a ajuns în turul trei al competiţiei, din care a fost eliminată doar de Schalke 04. Iar în 2007, cu Emil Caras pe banca tehnică, FC Dacia a ajuns în finala competiţiei, unde a pierdut în faţa altei echipe germane, Hamburg.

În Cupa UEFA, în prezent, Europa League, „dacii” au avut o evoluţie mai modestă, reuşind să depăşească primul tur doar o singură dată din patru încercări. S-a întâmplat anul trecut, când discipolii lui Igor Dobrovolschi au trecut de muntenegrenii de la Zeta. Rămâne de văzut ce noroc vor avea lupii la tragerea la sorţi din acest an. (publika.md)

Vitalie Hadei