„Dacă aş lua-o de la început, nu aş mai cânta muzică populară”

CÂNTĂREŢII NOŞTRI  // Interpreta Veronica Mihai: „Daţi-mi sponsori şi fac concerte, deoarece la noi un artist trebuie să plătească pentru a susţine un concert, pe când acelor interpreţi care vin din străinătate li se plăteşte, şi nu invers!”

Plină de viaţă, zâmbitoare, optimistă şi sigură pe forţele proprii – aşa am cunoscut-o recent pe interpreta de muzică populară Veronica Mihai. Timpul parcă ar sta în loc pentru această artistă, e la fel cum o ştiaţi, înaltă, zveltă, cu părul bălai prins în cosiţă, iar ochii îi sclipesc de fericire. Are peste 300 de imprimări în fondul televiziunii publice şi în fonoteca personală, pe care spune că nu le va înregistra niciodată, deoarece astăzi nu se mai ascultă folclor adevărat, dar muzică comercială. Veronica Mihai pregăteşte acum două CD-uri, dintre care unul va conţine muzică Chillout.

Carolina CHIRILESCU

Orheianca cu ochi albaştri a învăţat a cânta de la bunica sa. Interpreta provine  dintr-o familie înstărită, iar în asemenea familii se făcea muzică, iar pianul era instrumentul principal. Bunica interpretei cânta la pian şi cu vocea, iar Veronica o asculta şi fredona şi ea cântecele de atunci. De mică, îi spunea mamei că va deveni artistă, la care aceasta îi răspundea: „Învaţă mai bine matematica”, obiect pe care nu-l suporta Veronica. Prima sa apariţie în scenă a fost pe timpul când era elevă, iar piesa se numea „Azi în sat e sărbătoare”, pe care o cântă cu drag şi acum. Veronica Mihai avea un talent deosebit, care a ajutat-o să se înscrie la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” la catedra dirijat coral, fără a avea şcoală de muzică. „La această catedră fără studii muzicale nu puteai intra, iar eu am reuşit, deoarece profesorii spuneau că am mâini lungi bune de dirijat”, povesteşte artista. După finisarea studiilor interpreta a predat cinci ani dirijatul coral la nişte copii, pe care spune că îi iubea foarte mult.

„Umblam prin satele Moldovei după folclor autentic”

Viaţa de televiziune şi-a pus amprenta pe destinul artistic al Veronicăi Mihai, supunând-o la diverse încercări, însă, dornică de folclor şi de tot ce înseamnă muzică, artista a reuşit să treacă peste toate încercările cu zâmbet şi optimism. Împreună cu alţi artişti a participat la un concurs la televiziunea de stat (de fapt, altele nici nu erau pe atunci), după care au format o echipă scopul căreia era să adune folclor autentic de prin satele Moldovei, care lipsea din fondul radioului şi televiziunii. Din această echipă făceau parte Valentina Cojocaru, Nicolae Glib, Angela Păduraru, care pe frig, ploaie, viscol cutreierau Moldova de la nord la sud şi de la est la vest pentru a aduna folclor. „Am strâns tot folclorul din Orhei. Îmi aduc aminte cum umblam prin glod până la genunchi prin satele Moldovei după folclor autentic. La întoarcere, cântecele adunate le împărţeam între noi şi le cântam”, îşi aduce aminte artista. În fondul televiziunii şi în fonoteca personală Veronica Mihai are peste 300 de imprimări, pe care refuză să le înregistreze. „Pentru ce? Cui trebuie? Cine le mai ascultă?”, se întreabă interpreta. Artista ne spune că deseori i se pune întrebarea de ce nu mai cântă la Palatul Naţional. „Daţi-mi sponsori şi fac concerte, deoarece la noi un artist trebuie să plătească pentru a susţine un concert, pe când acelor interpreţi care vin din străinătate li se plăteşte, şi nu invers!”, menţionează interpreta.

„Este o ruşine pentru un artist să cânte la nunţi”

Interpreta ne spune că în prezent artiştii nu mai au demnitate, deoarece scot pe piaţă doar muzică comercială pe care mai apoi o cântă la nunţi şi cumetrii. „Pe vremuri, ne urmăreau şi ne fugăreau dacă ne prindeau cântând pe la vreo nuntă, pe alţii îi dădeau afară de la serviciu, dar acum toţi cântă la nunţi. Sunt de părerea că este o ruşine să cânţi la nunţi, parcă ai sta cu mâna întinsă. Eu nu mă duc să cânt la nunţi, cu toate că am avut propuneri, consider că este o înjosire, este o ruşine pentru un artist”, menţionează Veronica Mihai. Interpreta ne-a declarat că ea cântă la nunţi doar la prieteni, nu pentru bani, ci din plăcere. Cât despre artiştii din ziua de azi, mai spune că, dacă vor face pe gustul tuturor, nu vor ajunge niciodată artişti adevăraţi. „Au voci bune şi sunt frumoşi, dar repertoriul lor lasă de dorit, toţi sunt în goană după cântece de petrecere pentru a le putea cânta la nunţi. E păcat”, mai adaugă interpreta.

Îşi va lansa noile CD-uri într-un club de noapte

Veronica Mihai ne spune că, dacă ar mai avea o viaţă, nu ar mai cânta muzică populară, ci muzică de estradă. De curând, interpreta s-a apucat de cântat un alt gen de muzică, muzica chillout. (Muzică chillout – muzică de relaxare, liniştitoare care te eliberează de stres). Acest gen i l-a propus fiul său, Dumitru Mihai, care îi face toate aranjamentele muzicale. „De la început îi spuneam că nu voi putea cânta niciodată asemenea muzică, dar am învăţat şi acum îmi place foarte mult. Pe viitor voi cânta numai muzică chillout, cu această muzică pot merge oriunde în străinătate, iar cu muzică populară, nu”, spune Veronica Mihai. Artista a înregistrat de curând două CD-uri – unul de muzică populară, „Hai, mamă, la iarmaroc”, şi altul de muzică chillout, „Mica Căsuţă”, pe care le va lansa cel mai probabil în luna noiembrie într-un club de noapte. „Le voi lansa într-un club de noapte, aşa cum se face peste hotare, deoarece sunt destinate pentru toate vârstele”, menţionează interpreta.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)