„Cutremur” la FMF

FC Găgăuzia nu a îndeplinit criteriile înaintate de Federaţia Moldovenească de Fotbal şi, drept rezultat, nu a primit licenţa ce i-ar permite să evolueze în sezonul viitor în Divizia Naţională.

Suporterii echipei FC Găgăuzia au organizat o acţiune de protest, acuzându-l pe preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, că urăşte poporul găgăuz. Mai mult, başcanul autonomiei, Mihail Formuzal, a anunţat că în cazul în care FMF nu va elibera licenţă ca echipa să joace în Divizia Naţională, ar putea fi organizat propriul campionat.

„FMF nu a procedat corect atunci când nu a eliberat licenţă echipei noastre. Noi am înlăturat lacunele existente şi cred că FC Găgăuzia ar trebui să joace în Divizia Naţională. Motivele invocate de FMF nu sunt relevante. Noi construim la Comrat un stadion cu acoperire artificială şi vom avea unde juca în sezonul viitor”, a spus Formuzal.

În acelaşi context, başcanul a menţionat că nicio regiune a Republicii Moldova nu a investit în fotbal mai mult ca UTA Găgăuzia. Pentru acest fapt, trebuia să fie acordată licenţa. „Numai în acest stadion am investit 5 milioane de lei. Dacă nu vom fi susţinuţi de FMF, vom căuta alte soluţii. O soluţie ar fi să formăm propriul campionat. Copiii noştri trebuie să aibă o preocupare şi, din acest motiv, vom face totul pentru asta”, a ameninţat Mihail Formuzal.

Chiar dacă autorităţile din UTA Găgăuzia spun că au fost înlăturate toate lacunele, FMF este de altă părere. Potrivit lui Pavel Ciobanu, FMF nu mai poate acorda licenţă contrar prevederilor UEFA. „La FMF se face audit de la UEFA şi trebuie să ne conformăm cerinţelor. Nu e vorba că avem o atitudine preconcepută faţă de FC Găgăuzia, aşa cum autorităţile acreditează această idee. Legea e aceeaşi pentru toate echipele. Nu trebuie de implicat politicul în fotbal, pentru că riscăm să ne şifonăm imaginea la UEFA şi FIFA”, a conchis şeful fotbalului moldovenesc.

De menţionat că FC Dinamo Bender şi FC Găgăuzia nu au primit licenţa care le-ar permite să joace în Divizia Naţională. Echipele respective vor trebui să joace din sezonul viitor în Divizia „A”. (V.H.)