„Cum mi-am cumpărat bărbat?”

MARIAJ // Şi-a zis că, dacă o să-i placă bărbatul, o să-i propună un târg, o relaţie până va rămâne gravidă

La 32 de ani, Anisia nu era încă măritată. Avea de toate – frumuseţe, loc de muncă bine plătit, apartament în capitală (i l-au cumpărat părinţii), dar uite că norocul trecea pe lângă ea. Vroia şi ea să nască un copil, să aibă un bărbat pe umărul căruia să-şi lase capul obosit, să simtă în pat căldura unui corp bărbătesc. A visa însă nu e rău deloc…

„Dă un anunţ matrimonial”, i-a sugerat o mătuşă de-a fetei. „Nici nu ştii de unde sare iepurele.” Anisia nu s-a gândit prea mult. A scris anunţul respectiv şi l-a trimis mai multor publicaţii. Chiar a cumpărat nişte exemplare şi le-a lipit în staţiile de troleibuz din cartierul său.

Spătoasă, brunetă şi energică

A dat doar numărul cutiei poştale şi s-a pus pe aşteptat. Fireşte că s-a descris pe sine cu generozitate – bună la suflet, frumoasă, asigurată material –, vârsta însă şi-a ascuns-o. Ştia că femeile fragede sunt mai solicitate. Ce să vă spun? Au pornit a veni gârlă propunerile de întâlnire. Anisia examina cu atenţie toate răspunsurile, s-a oprit la vreo câteva care îi păreau mai tentante. Unul era de la un bărbat divorţat, profesor, vârstă serioasă, titlu ştiinţific şi nume cunoscut în urbea noastră. L-a contactat, au discutat pe îndelete la o terasă, dar ceva nu mergea. Pesemne că bărbatului nu-i erau pe plac femeile de felul Anisiei – înaltă, spătoasă, brunetă şi energică.

S-au despărţit fără regrete. Când se întâlneau mai târziu pe străzile capitalei, se salutau ca două cunoştinţe vechi. Cel de-al doilea era poliţist la pensie. Era supărat pe fosta lui nevastă. La acea întâlnire, Anisia i-a ascultat povestea căsniciei omului. Câte a aflat ea despre dânsul şi fosta lui consoartă! „După toate probabilităţile, cuplul acesta se va reuni”, şi-a spus în mintea ei Anisia.
Specimen cu privire tulbură

Cel de-al treilea era vădăoi. Necăjit, prost îmbrăcat, urât mirositor şi, în plus, aghesmuit binişor. Aşa a venit la întâlnire. Avea o privire tulbură. Anisia n-a schimbat multe vorbe cu dânsul. Mi-a spus că îi trecuse şi pofta de măritiş după asemenea specimene de bărbaţi. Am sfătuit-o să meargă până la capăt.

Următorul a fost un sportiv. Să fi avut vreo 30 de ani. Musculos, cu ochi mari, înalt şi plăcut la vedere. Ar fi vrut să aibă un copil cu el. Îl urmărea cu coada ochiului şi era curioasă să ştie dacă o place sau nu. Nu a mai aflat pentru că, în scurt timp, de masa lor s-a apropiat o tânără şi, în ochii Anisiei, l-a sărutat, l-a luat de mijloc şi… duşi au fost. Uite că aflat şi răspunsul.
Era pe cale să renunţe la măritiş. Alte gânduri îi roteau în cap. S-a gândit să meargă la un centru de fertilizare. Era ultima variantă, un plan „B”. Aduna de mult bani pentru treaba asta, dar nu se încumeta să calce pragul unei asemenea instituţii. Şi uite că îi mai rămăsese un candidat. L-a contactat, urmau să se întâlnească a doua zi.

Vreau să înţelegeţi un lucru: Anisia nu insista cu tot dinadinsul să se mărite, avea de gând să facă un copil cu un bărbat care să-i placă. Să aibă o relaţie cu cineva un timp mai îndelungat. Acesta era scopul ei. A doua zi, şi-a zis că, dacă o să-i placă bărbatul, o să-i propună un târg, o relaţie până va rămâne gravidă. Pentru aceasta, o să-i plătească suma de bani pe care a adunat-o pentru clinica de fertilizare. Avea vreo trei mii de euro puşi de-o parte.

Planul „B”

S-a dus la întâlnire mai chitită ca oricând. Vă spuneam că nu era urâtă, dar nici pe placul tuturor. Şi totuşi, când o tânără vrea să placă cu tot dinadinsul, ştie să se dichisească. Cel venit la întâlnire era mai tânăr decât ea. Să fi avut vreo 25 de ani. Se vedea că e după facultate, că nu are un loc stabil de muncă şi nici unde locui, ceea ce s-a confirmat în timpul discuţiei. Stătea într-o cameră împreună cu un coleg de facultate. Era un tânăr înalt, blond şi cu ochii căprui.

Îi plăcuse Anisiei. L-ar fi luat cu drag de amant. Dar cum să i-o spună. Pesemne că tânărul citise ceva în ochii ei deoarece s-a ridicat imediat de la masă, a luat-o de mână şi au pornit să hoinărească pe străzi. Au fost împreună până târziu. Nu ştiu cum şi în ce împrejurare, Anisia i-a spus totuşi: „Dacă îmi faci un copil, îţi plătesc cât vrei. N-am să am nicio pretenţie faţă de tine”. Tot atunci au luat-o spre casa femeii, în drum, au intrat într-o alimentară şi au cumpărat câte ceva. Anisia, dacă era singură, nu avea obiceiul să gătească. Trăia mai mult cu salate şi fructe. Victor, din seara aceea, a rămas la ea. N-a întrebat-o câţi ani are, nu s-a interesat de rudele ei, ce salariu are. I-a spus doar atât: „Dacă o voi dori să plec, să nu mă cauţi, înseamnă că relaţia noastră s-a încheiat”.

Înalt, blond, cu ochii căprui

Au durat luni de zile până s-au deprins unul cu altul. Între timp, Victor s-a angajat la serviciu. Seară de seară, de parcă ar fi fost căsătoriţi, veneau la aceeaşi oră de la serviciu. Anisia încerca să gătească ceea ce i-ar fi plăcut şi ei. Odată, Victor a invitat-o în ospeţie la fratele său. Acela sărbătorea un eveniment de familie, de aceea nu vroia să meargă singur. De atunci ieşeau împreună mai des la prietenii lui, la prietenii ei, însă nu au vorbit niciodată serios despre relaţia lor. Era de parcă s-au întâlnit şi, în scurt timp, se vor despărţi. Împărţeau patul şi timpul împreună.

După vreo opt luni de zile, Anisia l-a rugat să se întoarcă mai devreme de la serviciu. „Să cumperi în drum spre casă o sticlă de şampanie.” Până a veni Victor, femeia a aranjat masa, s-a gătit în faţa oglinzii şi îl aştepta. „Ce eveniment vom sărbători?”, a întrebat-o Victor când a intrat pe casă.

„Mare eveniment, cel puţin pentru mine”, i-a răspuns Anisia. „În şapte luni, voi fi mamă.” S-a apropiat de bărbat, l-a sărutat pe obraz şi i-a strecurat în buzunar cele trei mii de euro. „Am avut o înţelegere şi mă bucur că ne-a reuşit. Eşti liber să faci orice”, a adăugat ea. Victor, în momentul acela, părea pierdut complet. Într-un târziu, i-a spus: „Mâine, mergem să depunem actele la biroul de stare civilă. Copilul are nevoie şi de tată, iar banii păstrează-i deoarece cheltuielile abia încep”.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)