„Cuconaşul” din Balatina

Milionarul Gabriel Stati, fiul businessmanului Anatol Stati, a descins duminică în calitate de candidat electoral în localitatea de baştină a tatălui său, s. Balatina, raionul Glodeni, unde a fost întâmpinat cu pâine, sare şi de un alai care întrunea peste 200 de oameni, cei mai mulţi dintre care sunt foşti, dar şi actuali angajaţi ai companiilor familiei Stati.

Oglinzi pentru doamne, fulgarine, căciuli, fulare şi alte daruri cu marca Gabriel Stati au fost împărţite alegătorilor din satul bunicilor milionarului, în pofida faptului că articolul 38 din Codul Electoral le interzice concurenţilor electorali să distribuie alegătorilor bunuri, altele decât materiale ilustrate destinate agitaţiei electorale.

Casa de cultură s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru doritorii de a-l auzi pe „cuconaşul” care îşi doreşte să devină deputat. Gabriel Stati a venit însoţit de mama sa, Larisa Stati. Cei mai mulţi dintre săteni i se adresează elegantei doamne pe o notă familiară, „doamna Lora”. Oaspeţii au avut parte de o primire spectaculoasă. În faţa Căminului cultural din Balatina, Gabriel Stati a fost întâmpinat ca un mire în pragul casei miresei, de tineri îmbrăcaţi în straie naţionale, cu pâine şi sare. Mulţi dintre cei prezenţi au dorit să-i abordeze pe membrii familiei Stati cu rugămintea de a le oferi un job.

Probleme în afaceri

Discuţia cu locuitorii satului a avut loc în incinta rece a Căminului cultural. Discursul lui Gabriel Stati a fost însoţit de cel al Larisei Stati care a lăsat să se înţeleagă că îşi susţine întru totul fiul în actuala campanie. Stati junior a povestit despre arestul său, care a urmat după protestele anticomuniste din 7 aprilie, şi despre impactul acţiunilor fostului şef al statului asupra afacerilor familiei sale în Kazahstan.

Amintim că anterior Anatol Stati l-a acuzat pe Vladimir Voronin că a adus companiilor sale un prejudiciu de circa 1,55 miliarde de dolari prin faptul că i-a defăimat activitatea sa printr-o scrisoare din 6 octombrie 2008 adresată preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev. Activele deţinute de cele trei companii din Kazahstan ale familiei Stati (Tolkynneftegaz, Kazpolmunay şi Tristan Oil) sunt estimate la peste un miliard de dolari, iar valoarea investiţiilor realizate depăşea la mijlocul anului trecut cota de 930 milioane de dolari. Potrivit unui comunicat al grupului petrolier „Ascom” SA, autorităţile din Kazahstan, prin ultimele lor decizii în privinţa activelor deţinute de omul de afaceri Anatol Stati, încearcă naţionalizarea voalată a acestora.

Mulţi dintre balatinenii angajaţi ai “Ascom” SA în această ţară, prezenţi la întrunirea electorală, nu şi-au văzut salariile timp de câteva luni, faţă de aceştia existând o datorie de câteva zeci de mii de dolari. “Prima tranşă a datoriilor o vom achita până la anul nou, restul îl vom achita după sărbătorile de iarnă”, a promis Stati junior.

“Vreau să fac şi eu ceva”

În timpul întâlnirii, Larisa Stati s-a retras pentru o discuţie la telefon cu soţul său. Apropiaţii familiei ne spun că Anatol Stati urma să-şi însoţească fiul la această  întâlnire, dar, solicitat de afaceri, a trebuit să ia avionul spre Irak. S-a interesat dacă a venit lume la întâlnire. Revenind lângă fiul ei, Larisa Stati a comunicat: “Soţul meu vă transmite salutări tuturor, el ne susţine în ceea ce facem”.

Întrebat de oameni, ce acţiuni va întreprinde în cazul în care va ajunge deputat, Gabriel Stati a răspuns că va susţine tinerii. “Nu-mi lipseşte nimic. Vreau să fac şi eu ceva. Doresc ca tinerii să trăiască mai bine”, a spus Stati. Spre finalul întâlnirii, primarul localităţii, Tamara Ilco, a îndemnat oamenii să-l voteze pe Gabriel Stati. A fost întreruptă de o voce din sală, care i-a reproşat: “Parcă eşti cu comuniştii, de când faci campanie pentru altcineva?!”. S-a iscat o rumoare întretăiată de râsete. Nemulţumită, primăriţa a părăsit sala. Printre cadouri, pe post de material electoral, sătenii s-au ales şi cu câte o revistă Fashion VIP, de pe coperta luxoasă a căreia îi priveşte larg zâmbind aspirantul la funcţia de deputat.

Ala Butnariuc, o rudă a familiei, ne spune că soţul ei lucrează în Kazahstan, iar ginerele în Irak. “Suntem susţinuţi mult de Anatol Stati. Acum eu sunt unul din agitatori, am fost pe la câteva persoane şi până în seară trebuie să mai merg în câteva locuri”, se agită femeia.

Pentru a ocupa fotoliul de deputat, un candidat independent ar trebui să adune cel puţin două procente din numărul de voturi exprimate. Până în prezent, niciun candidat independent nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a accede în Parlament.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.