„Colţunaşii” lui Godea

POSTELECTORALĂ // Mihai Godea se face că „rupe” din PLDM

Persoane numele cărora figurează în dosare penale, dar şi foşti membri ai AMN rămaşi fără partid şi fără sprijin politic, după mai multe căutări, au aderat zilele acestea la Platforma Alternativa Democratică a deputatului Mihai Godea. Aceştia se prezintă ca foşti membri cu rădăcini în PLDM care pleacă din cauza politicii partidului. Liderii teritoriali ai PLDM susţin însă că este vorba de o tentativă de a induce în eroare opinia publică.

O persoană din Grătieşti, mun. Chişinău, Ion Filimon, care a făcut parte timp de trei luni din Partidul Liberal Democrat, s-a prezentat zilele acestea în cadrul unei conferinţe de presă şi a declarat că reprezintă un grup de 70–80 de membri ai PLDM care aderă la mişcarea politică a lui Godea. Reprezentanţii PLDM din Grătieşti s-au arătat consternaţi. Potrivit acestora, în total, sunt 85 de membri ai acestui partid în localitate şi nimeni din aceştia nu l-a urmat pe Filimon.

„Vrea partid pentru afacerile sale”

Numele lui Filimon este legat de mai multe afaceri dubioase. Pe moment, acesta se judecă cu Aurel Cibotari, un consătean care i-a vândut un automobil în valoare de 17 mii de euro, pentru care nu i-a achitat niciun ban. Prima instanţă a luat o decizie în favoarea lui Cibotari, Filimon urmând să-i achite circa 300 de mii de lei. Filimon a contestat această decizie şi, pe moment, cazul este examinat în instanţele superioare.

 

Filimon nu a făcut parte din niciun partid. Potrivit lui Ion Stepuleac, liderul organizaţiei teritoriale a PLDM din Grătieşti, acesta a avut nevoie de sprijin politic pentru afacerile sale şi, în preajma localelor, a depus cerere de aderare la PLDM. „Şi-a dorit candidatura sa să fie înaintată la funcţia de primar. PLDM a refuzat acest lucru. Între timp, am aflat că numele său e legat de mai multe afaceri necurate. Din această cauză, a părăsit partidul şi a candidat la funcţia de primar în calitate de candidat independent”, a spus Stepuleac.

Nimeni nu l-a urmat pe Filimon

În campania electorală, numele Filimon a devenit celebru după ce a intoxicat patru familii din localitate cu colţunaşi cu carne cu termen expirat, pe care i-a oferit în calitate de cadouri electorale. Potrivit membrilor PLDM din localitate, cineva din echipa acestuia a mers pe la familiile celor care au avut de suferit în urma acestui gest şi i-a convins să-şi retragă plângerile.

„Cred că dl Godea ar trebui să verifice mai minuţios atât informaţia despre candidaţi, cât şi ceea ce declară aceştia în presă. Nimeni din membrii PLDM din Grătieşti nu l-a urmat pe Filimon”, a mai spus Stepuleac.

„Am muncit pentru promovarea PLDM”

Filimon a declarat că a decis să adere la mişcarea politică a lui Mihai Godea, deoarece aceasta urmează să aducă schimbarea în localitatea sa. „Știm că decizia noastră o să-i mire pe unii colegi. Vrem să fim înțeleși corect. Noi am muncit pentru promovarea PLDM, dar la alegeri am găsit pe listă oameni pe care nu-i cunoșteam, dar care ne batjocoreau”, a declarat Ion Filimon. Deși la conferință s-au prezentat doar câțiva oameni, aceștia au spus că numărul celor care părăsesc partidul lui Filat este mult mai mare. „Unii nu au venit de frică să nu fie sancționați, dar practic toată echipa, adică vreo 70–80 de oameni, aderă la Platforma Alternativă Democratică”, a mai spus acesta.

„Observăm impunerea puterii politice pe verticală. Observăm că se tolerează oameni și metode rămase încă de la fostul regim totalitar comunist. Godea era obrazul PLDM și am decis să mergem după el”, susțin pretinşii fugari din PLDM. Unii dintre aceştia s-au prezentat membri ai organizației teritoriale din sectoarele Botanica și Ciocana ale capitalei. Aceștia au anunţat că în curând vor ieși în public și alți membri și se vor alătura lui Godea pentru că doar el poate duce la „renașterea și modernizarea țării”.

În căutarea unui partid

Ieri, un grup de aleşi locali din Consiliul Raional Cahul, conducători ai unor instituţii publice, au declarat că aderă la Platforma lui Mihai Godea. Printre aceştia figurează numele fostului preşedinte al raionului Cahul, Gheorghe Vasilache. Acesta a făcut parte din AMN, dar timp de mai mulţi ani a făcut politica PCRM. Ulterior, când partidul s-a divizat, Vasilache a aderat la MAE-ul lui Veaceslav Untilă.

În ultimă instanţă, a dorit să adere la PL, dar candidatura sa nu a fost acceptată. La alegerile locale, Vasilache a candidat din partea PPCD, la fel şi Ion Axente. Grupul de la Cahul a declarat că întruneşte peste 100 de persoane, foşti membri ai AMN. Potrivit aderenţilor, aceştia au refuzat să se unească cu PLDM doar de dragul accesului la guvernare. „Am fost în AMN, am aşteptat reforme, dar nu s-a întâmplat. Am refuzat să aderăm la PLDM pentru că ne-am săturat de aceste jocuri politice”, au declarat foştii membri ai AMN.

Liderul mişcării politice Platforma Alternativă Democratică a lipsit de la conferinţele de presă la care s-a anunţat aderarea noilor membri.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu