„Cei care recurg la ameninţări sunt, probabil, deranjaţi de rezultatele sondajului”

„Viaţa în Republica Moldova devine din ce în ce mai interesantă.” Acesta a fost comentariul preşedintelui de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, asupra faptului că responsabilii din cadrul IMAS au fost ameninţaţi pentru a nu publica unele date ale Barometrului Opiniei Publice (BOP).

Potrivit lui Diacov, faptul că blocul politic nu a fost publicat înseamnă că cineva din partidele politice sau chiar lideri politici sunt nemulţumiţi de rezultate. „Ce autoritate şi curaj trebuie să aibă cei ce ameninţă o instituţie de sondare?”, s-a întrebat retoric Dumitru Diacov.

Solicitat de jurnal.md să comenteze nepublicarea intenţiilor de vot şi ratingul partidelor politice, deputatul Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, a precizat că ameninţarea IMAS este un lucru grav şi ar trebui să fie sesizată Procuratura. „Este o premieră pentru Republica Moldova. PL nu s-a temut niciodată de sondaje. Dimpotrivă, am fost foarte atenţi la aceste date şi am încercat să corectăm anumite greşeli”, a spus Munteanu.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Mihai Godea, a subliniat că a fost surprins de decizia de a nu publica blocul politic. „Este decizia companiei. Dar dacă într-adevăr dl Petruţi a fost ameninţat, atunci este regretabil. Cei care recurg la presiuni şi ameninţări sunt, probabil, deranjaţi de rezultatele sondajului”, a spus Godea.

Liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, a calificat drept „competiţie preelectorală” situaţia respectivă.

Analistul politic Anatol Ţăranu a calificat „mai mult decât stranie” această abordare. „Se mai întâmplă ca instituţiile de sondare nu dau publicităţii unele informaţii. Dar acest lucru se întâmplă la solicitarea celor care comandă sondajul, ceea ce nu este valabil pentru cazul dat. Este un lucru foarte grav, care denotă faptul că spaţiul politic din Republica Moldova nu este liber, iar cei care nu se regăsesc printre primii în rezultatele sondajului sunt deranjaţi”, a declarat pentru jurnal.md Anatol Ţăranu.

Reprezentanţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova nu au găsiţi pentru a comenta cazul respectiv. Politicianul Sergiu Mocanu a declarat că Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău nu a dat publicităţii rezultatele blocului politic din cauza că s-au făcut presiuni din partea omului de afaceri Vlad Plahotniuc care are legături directe cu liderul PD Marian Lupu.

Directorul IMAS, Doru Petruţi, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, unde a fost prezentat Barometrul socio-politic, dar fără blocul care cuprinde intenţiile de vot şi ratingul partidelor politice, că a fost ameninţat să nu facă asta.

Vitalie HADEI