„Cea mai mare sărbătoare din istoria Spaniei”

FOTBAL // Spania exultă după câştigarea titlului mondial

Sute de mii de persoane au omagiat naţionala de fotbal a Spaniei, campioana mondială, pe străzile din Madrid, unde fotbaliştii pregătiţi de Vicente del Bosque au defilat într-un autocar descoperit ridicând trofeul adus pentru prima oară pe pământ spaniol.

Primăria Madridului susţine că era vorba de sute de mii de persoane, în timp ce un comentator al televiziunii publice vorbeşte de peste un milion, în cea mai mare „sărbătoare din istoria Spaniei”.

Portarul Iker Casillas agita un drapel spaniol, în timp ce mijlocaşul Xavi mima aruncarea trofeului spre fanii extaziaţi. Autocarul jucătorilor se deplasa extrem de încet, întârziind patru ore pe un parcus de opt kilometri. Jucătorii au ajuns cu peste două ore şi jumătate întârziere pe o esplanadă unde peste 150.000 de fanii îşi aşteptau eroii pentru final.

„Datorită caracatiţei Paul, am devenit campioni mondiali”, a spus la microfon Andres Iniesta, autorul golului victoriei cu Olanda. „Ne-am îndeplinit visul copilăriei”, a afirmat căpitanul Iker Casillas. „Este extraordinar să vezi atât de mulţi oameni fericiţi”, a adăugat Xavi. Portarul Pepe Reina, responsabil de buna dispoziţie, a făcut o prezentare unică a fiecărui coechipier.

Înainte de acest parcurs triumfal, jucătorii au fost felicitaţi de regele Juan Carlos şi de şeful guvernului José Luis Rodriguez Zapatero. „Vă mulţumesc, campionilor, în numele întregii ţări, în numele tuturor spaniolilor”, a spus Juan Carlos, care a primit cu multă căldură, la Palatul Regal, delegaţia proaspăt sosită din Africa de Sud şi a îmbrăţişat personal fiecare jucător.

Jucătorii au fost primiţi apoi de José Luis Rodriguez Zapatero, care a sărit alături de fotbalişti cu trofeul în braţe. Iniesta i-a oferit lui Zapatero un tricou al echipei naţionale semnat de toţi jucătorii şi brodat cu prima sa stea. „Această cupă este a voastră, a tuturor”, a spus timid Iniesta celor prezenţi.

Spania a uitat momentan de criza economică, de şomaj, diviziuni politice şi naţionalism, sărbătorind frenetic această primă Cupă Mondială. A trăit, duminică, o noapte istorică de bucurie…

„Visul s-a împlinit”

Presa din Spania este entuziasmată după victoria, cu scorul de 1-0, obţinută de naţionala antrenată de Vicente del Bosque în finala Cupei Mondiale şi notează că golul lui Andres Iniesta îi duce pe iberici „în Rai” şi este la fel de nemuritor ca „geniul născut să îi facă fericiţi pe spanioli”.

„Iniesta ne duce în Rai”, a titrat cotidianul „Marca”. „Suntem campioni mondiali! Spania a câştigat un loc în panteonul fotbalului datorită unui gol înscris de Iniesta pe finalul celei de-a doua reprize de prelungiri, în finala cu Olanda şi în ciuda unui arbitraj prost. A trebuit să suferim, dar a meritat şi visul s-a transformat în realitate”, menţionează jurnalul spaniol.

„Campionii lumii! Mulţumim, Iniesta”, este titlul din cotidianul „As”. „Naţionala a meritat victoria în faţa unei echipe a Olandei care nu a încetat să fie dură pe toată durata partidei. Prestaţia proastă a arbitrului Howard Webb, care a arătat 12 cartonaşe galbene şi l-a eliminat pe Heitinga, dar nu i-a sancţionat pe De Jong, Van Bommel şi Robben”, notează sursa citată. „Un gol al lui Iniesta cu patru minute înainte de finalul prelungirilor a oferit Spaniei primul titlu mondial din istorie. Golul cel mai important din viaţa noastră, un gol care acum este la fel de nemuritor ca geniul care s-a născut ca să ne facă fericiţi. Mulţumim. (…) Ce fericiţi ne-a făcut Iniesta! Îţi mulţumim pentru că ne-ai făcut campioni mondiali, pentru că ne-ai făcut să ne simţim atât de mari, pentru că ne-ai făcut nemuritori. Poate nu vei realiza niciodată ce ai făcut pentru noi, dar noi nu putem uita niciodată”, adaugă „As”.

„Apoteotic, incredibil, inegalabil”

„Iniestazo II şi… Regii lumii!”, a titrat cotidianul „Sport”. „Naţionala Spaniei a rupt în sfârşit blestemul şi a devenit campioană mondială pentru prima dată în istorie. Un triumf al tuturor jucătorilor, dar în mare parte al celor opt de la FC Barcelona (Xavi, Iniesta, Puyol, Piqué, Pedro, Busquets, Valdés, Villa), care fac parte din această minunată echipă de fotbalişti şi, mai presus de orice, de prieteni”, precizează jurnalul spaniol.

„Campioni mondiali cu stil Barça!”, este un alt titlu din „Sport”, care mai scrie: „Apoteotic, incredibil, inegalabil… nu mai există cuvinte pentru a descrie ceea ce a făcut această echipă care a devenit campioană mondială după ce a câştigat şi Campionatul European, în 2008”.

„Iniestazo şi campioni!”, a titrat „Mundo Deportivo”, în timp ce „El Mundo”, a scris simplu, pe prima pagină: „Spania, Spania, Spania!”.
„La Vanguardia” a notat: „«Spania mecanică» a cucerit lumea”, referire la faptul că adversara spaniolilor din finală, Olanda, este supranumită „Portocala mecanică”. „Campioni mondiali!”, a titrat „ABC”, precizând că Spania a obţinut titlul care îi lipsea.
„Spania, campioană mondială”, a titrat şi „El Pais”. „Ziua de 11 iulie este una istorică pentru sportul naţional. Spania a câştigat primul său trofeu mondial. Un «golazo» al lui Iniesta cu patru minute înainte de final a pus capăt unei partide agonizante, în care au existat ocazii de ambele părţi şi Olanda a jucat foarte dur. La 80 de ani de la prima ediţie a Cupei Mondiale, Spania a devenit a opta campioană. Visul s-a împlinit”, adaugă sursa citată.
Reprezentativa de fotbal a Spaniei a câştigat Cupa Mondială după ce a învins selecţionata Olandei, după prelungiri, scor 1-0 (0-0), în finala competiţiei din Africa de Sud, disputată, duminică seară, la Johannesburg. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de Andres Iniesta, în minutul 117.