„Căpitanul Nemo şi fotbalul sedativ”

CM 2010 // Evoluţia Coreei de Nord în meciul cu Brazilia i-a impresionat pe suporterii din Coreea de Sud: „Am plâns. V-aţi luptat atât de bine. Toţi ne-am simţit coreeni”

Presa l-a ironizat pe selecţionerul Dunga pentru geaca făcută cadou de fiica sa şi a criticat jocul plicticos al Braziliei, poreclită Selexotan, combinaţie între Selecao şi somnifer.

Triumful chinuit al Baziliei nu a scăpat netaxat la Rio de Janeiro. Presa i-a criticat dur pe Dunga şi pe jucători pentru debutul palid cu Coreea de Nord (2-1). Evoluţia cvintuplilor campioni mondiali a plictisit într-atât încât „Folha” din Sao Paulo le-a găsit şi o nouă poreclă. „Selecao provoacă reacţia unui renumit medicament cu efect sedativ, devenind Selexotan”. Şi „O Globo” a remarcat că „pentru 55 de minute, Brazilia a dat impresia că a fost lovită de secetă, făcând o primă repriză birocratică. S-a confirmat tradiţia victoriilor chinuite la start”.

„O Dia” i-a masacrat pe brazilieni. Melo şi Gilberto Silva au luat nota 2, Kaka şi Bastos 3, Dani Alves s-a ales cu 4. Dunga a fost pus la zid pentru jocul „prea european”, devenind ţinta ironiilor din cauza gecii negre Herchcovitch. „E ideea Gabrielei, fata selecţionerului, ce visează să se lanseze în modă. Dar Herchcovitch nu şi-a imaginat că Dunga o va asorta cu pantaloni maro şi pulover gri”, a scris „O Dia”, lansând sondajul: „Cine i-a împrumutat geaca lui Carlos?”, printre opţiuni figurând „Căpitanul Nemo”, „Sergentul Pepper” sau „Micul Prinţ”.

Ce este Lexotanul?

Lexotanul e un medicament sedativ echivalent al Bromazepamului. Conform descrierii din prospect, e o pudră cristalină de culoare galbenă, cu punct de topire între 243 şi 251 de grade Celsius, 0,1% solubilă în apă la 25 de grade. Efecte? În doze mici, reduce tensiunea şi anxietatea, iar în concentraţii mari acţionează ca somnifer şi ajută la relaxarea muşchilor.

Sărbătoare în Asia

Eşecul la limită în faţa Braziliei a fost primit ca un triumf de nord-coreeni. „Jucătorii şi-au creat multe ocazii fără a-şi pierde deloc încrederea, chiar şi când erau conduşi cu 2-0”, a scris agenţia de presă a regimului comunist. Şi Mohammed Bin Hammam, preşedintele Confederaţiei Asiatice, îi laudă: „Au devenit mândria continentului cu această performanţă curajoasă. Tactic şi tehnic, au fost egalii Braziliei în majoritatea timpului”. Până şi suporterii din Sud au salutat rezultatul: „Am plâns. V-aţi luptat atât de bine. Toţi ne-am simţit coreeni”.