„Calciopoli” din fotbalul moldovenesc // DIVIZIA NAŢIONALĂ

Anchetă pe marginea meciului FC Milsami–FC Dacia

 

FMF a deschis o anchetă pe marginea meciului FC Milsami–FC Dacia, iar dacă se va dovedi că la mijloc sunt lucruri necurate, cei implicaţi riscă să fie daţi pe mâna structurilor de drept.

 

Vitalie Hadei

 

Fotbalul moldovenesc se îndreaptă cu paşi mari spre un nou scandal, asemănător celebrului „Calciopoli” din Italia. În acest caz, Juventus a fost retrogradată în liga a doua, iar directorul general al torinezilor, Luciano Moggi, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF) a deschis o anchetă pe marginea meciului din semifinalele Cupei Moldovei Orange. Echipele vizate sunt Milsami-Ursidos şi FC Dacia.

 

În pofida calculelor, în finala Cupei Moldovei Orange s-au calificat echipele Milsami Ursidos, patronată de omul de afaceri Ilan Şor, şi CSCA-Rapid, formaţie finanţată de controversatul Victor Ostap. Cele două echipe au eliminat din competiţie adversari mult mai bine cotaţi, precum FC Dacia şi FC Sheriff.

 

„Surpriza” nu a fost înghiţită de FMF

 

Această finală „surpriză” a uimit publicul şi suporterii echipelor vizate, dar nu şi pe oficialii FMF. Dacă în cazul semifinalei dintre CSCA-Rapid şi FC Sheriff, câştigătoarea s-a decis în urma loviturilor de departajare, considerate o loterie, în cel al partidei dintre Milsami şi FC Dacia, lucrurile stau altfel.

 

FMF suspectează conducerea celor două cluburi, FC Milsami şi FC Dacia, că ar fi aranjat meciul şi că finalista s-ar fi ştiut înaintea începerii meciului. Drept rezultat, FMF a deschis o anchetă pe marginea acestui meci, considerat dubios, iar dacă se va dovedi că la mijloc sunt lucruri necurate, cei implicaţi riscă să fie daţi pe mâna structurilor de drept. Totodată, cele două echipe ar putea fi retrogradate în liga secundă.

 

Ciobanu: „Să nu-şi bată joc de fotbal”

 

„Toţi realizează că nu suntem în Anglia şi nu e posibil să înregistrezi un scor de 5-4. Nu putem admite ca cineva să-şi bată joc de fotbal, mai ales că antrenorii şi jucătorii primesc leafă. Ştim cu toţii cum a derulat acest meci dintre Milsami şi FC Dacia. Cazul va fi investigat de oameni competenţi, vă asigur că nu vom trece cu vederea eventualele încălcări. Să nu creadă cineva că a păcălit pe altcineva”, a declarat preşedintele FMF, Pavel Ciobanu.

 

Cineva s-a plâns că ar fi fost blat    

 

Preşedintele FMF nu putea face asemenea afirmaţii până când nu ar fi avut informaţii concrete de la cineva din interiorul celor două cluburi. Potrivit unor surse demne de încredere, cineva din cadrul FC Dacia sau Milsami nu a putut rezista presiunii şi s-a scăpat cu vorba. Şi aceasta nu din întâmplare, ci pentru că e o persoană onestă care nu a vrut să fie părtaş la un meci care ar fi fost aranjat.

 

FMF, susţinută de instituţiile statului

 

Pe lângă faptul că FMF poate sancţiona cluburile, fotbaliştii, managerii şi antrenorii pentru încălcări de acest gen, aceştia pot fi supuşi unei anchete a structurilor de drept.

 

Atunci când preşedintele de onoare al Sf. Gheorghe, Valeriu Reniţă, a fost amendat şi exclus din fotbal pentru cinci ani, premierul Vlad Filat a apreciat decizia FMF, menţionând că va oferi tot sprijinul ca instituţiile de drept să intervină prompt.

 

În acest sens, au fost date asigurări şi preşedintelui UEFA, Michel Platini, care, în urmă cu câteva zile, a avut o întrevedere cu Filat şi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

 

Pe ce se bazează suspiciunile FMF

 

Pe lângă faptul că cineva ar fi dezvăluit celor de la FMF că meciul dintre FC Milsami şi FC Dacia nu ar fi fost curat, mai există aspecte care arată că e ceva putred la mijloc. FC Dacia mai are şanse teoretice la titlu, iar Cupa Moldovei ar fi putut reprezenta salvarea unui sezon.

 

Cu toate acestea, antrenorul interimar Igor Negrescu a folosit câţiva jucători fără experienţă. „Tot timpul vor fi zvonuri. Fotbalul este imprevizibil. Am folosit o serie de jucători tineri, pentru că vrem să întinerim lotul”, şi-a motivat decizia Negrescu.

 

Ostap aruncă o piatră în curtea FMF

 

În cealaltă semifinală, CSCA-Rapid a reuşit să se califice în finală în detrimentul favoriţilor de la FC Sheriff. Echipa din Ghidighici pierdea cu 0-1, iar pe finalul timpului regulamentar, a reuşit să egaleze. Patronul Rapidului, Victor Ostap, nu a rezistat să urmărească meciul până la final şi a plecat de la stadion atunci când echipa sa era condusă.

 

Totuşi acesta s-a întors şi şi-a felicitat fotbaliştii după ce a aflat că echipa sa va juca finala. „Chiar dacă am pierdut de la FC Sheriff în campionat, credeam că putem să-i eliminăm din Cupă. Credeţi că dacă FC Sheriff n-ar fi fost protejat de FMF, s-ar mai fi temut cineva de ei? Rapid nu e mai slab decât FC Sheriff, iar acest lucru s-a văzut şi în campionat, când i-am dominat. Pur şi simplu, noi nu avem susţinerea cuiva, nu avem arbitrii noştri. Aici se face diferenţa”, a spus Ostap. Acesta nu este primul atac al patronului Rapidului la adresa FMF, cel dintâi însă nu a venit niciodată cu probe concrete.

 

Cum s-a derulat meciul Milsami–FC Dacia

 

„Dacii” lui Negrescu au deschis repede scorul prin Mihailiov (min. 16), peste zece minute, gazdele au egalat prin Rassulov. Cociuc i-a adus în avantaj pe oaspeţi în minutul 30, peste un minut, Milsami a egalat la doi prin Grigoruţă. Acelaşi Grigoruţă a marcat pentru 3-2 în minutul 36, iar Espinosa a majorat avantajul echipei sale în minutul 73. Ghenadie Orbu a redus handicapul în minutul 75, iar peste două minute, Espinosa a marcat pentru 5-3. Mihailiov şi-a trecut în cont un nou gol în minutul 86; meciul s-a terminat cu scorul de 5-4.

 

Rapidul, gazda finalei pe stadionul FC Milsami

 

CSCA-Rapid va fi gazda finalei Cupei Moldovei ORANGE, ediţia 2011–2012. Acest lucru a devenit cunoscut marţi, 15 mai 2012, în urma tragerii la sorţi efectuată la sediul FMF pentru desemnarea gazdei finalei. Meciul CSCA-Rapid – FC Milsami-Ursidos se va juca pe 27 mai la Complexul Sportiv Raional din Orhei.