„Bl*-ul” şi batimantul

Speakerul Parlamentului, Marian Lupu, a scăpat un „bl*d’” (cuvânt licenţios – rus.) în şedinţa de vineri, 28 octombrie. Specialişti în comunicare, psihologie, sociologie au interpretat gafa preşedintelui interimar Marian Lupu, considerând că aceasta va avea repercusiuni nu atât asupra imaginii sale politice, cât, mai curând, asupra imaginii Parlamentului.

Doru Petruţi, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje, a spus pentru JURNAL că discuţiile din Parlament abundă în schimburi de replici şi afirmaţii ce nu au o legătură directă cu obligaţiile parlamentarilor. „Acum mă întreb – de ce parlamentarii se plâng de imaginea pe care Parlamentul o are în societate şi ce percepţie există faţă de ei şi instituţia pe care o reprezintă? Lucrurile acestea se adună şi se acumulează în dreptul imaginii unei instituţii, şi nu neapărat în dreptul unei persoane”. Totuşi specialistul consideră că expresia licenţioasă nu va determina un scor negativ sau pozitiv substanţial al lui Marian Lupu în sondaje. „În primul rând, e de discutat cam în ce parte sau ce procent din electorat a recepţionat acest mesaj şi câtor o să le rămână în memorie. Pot să vă dau exemplul preşedintelui României, Traian Băsescu, care după expresia „Ţigancă împuţită” a câştigat 6% la credibilitate. Lucrurile trebuie tratate nuanţat”, a punctat Doru Petruţi.

Lupu nu este singurul

Specialistul în PR, Ludmila Andronic, consideră că înjurătura scăpată de Marian Lupu nu va avea repercusiuni grave asupra imaginii acestuia din motiv că acesta nu este unicul care vine cu expresii deocheate. „Este o ieşire nelalocul ei, pentru că un şef de stat – de fapt, nimeni – nu se cuvine să înjure în public. Avem şi cazul lui Voronin cu „Nu mă freacă ce spune Filat” sau cu „baia armenească””, a menţionat Ludmila Andronic.

Vladimir Voronin a adus o ofensă armenilor, în contextul negocierilor cu opoziţia de după alegerile din aprilie 2009: „Le-am propus o coaliţie largă în Parlament. Dar ei parcă erau la „baia armenească” – cine va ridica primul săpunul de pe podea. Toţi se gândeau că îl va ridica Urechean, alţii ziceau că va fi Vlad Filat. Ca rezultat, nimeni nu a riscat să ridice săpunul”.

Limbaj argotic

Contactat de JURNAL, T.B., lector de psihologie la USM, a spus că, odată cu expresia licenţioasă a lui Marian Lupu, în Parlament s-a infiltrat un limbaj argotic. „Acest tip de limbaj este specific mai curând unei subculturi criminale decât oficiale. Desigur, replica este una neadecvată în acest context. Exprimă mai degrabă o stare psihică, emoţională. Pe mine mă interesează mai mult legile pe care le adoptă”, a menţionat psihologul.

„Nu ne putem autosesiza”

Directorul Agenţiei de Stat pentru Protecţia Moralităţii, Vitalie Verbiţchi, a spus că pentru a face o apreciere a gestului lui Marian Lupu este nevoie ca la Agenţie să fie înregistrată o sesizare în acest sens. Această sesizare va fi examinată în decurs de zece zile lucrătoare de către un consiliu de experţi de pe lângă agenţie. Totodată, agenţia nu este obligată să se autosesizeze pe marginea unor acţiuni de acest gen, deoarece Legea privind protecţia moralităţii nu prevede asemenea atribuţii.

Vadim VASILIU 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)