„Atlético, campioană prin FalKO!” // EUROPA LEAGUE

Finala Europa League de la Bucureşti va rămâne amintirea preferată a românilor. Ziua 9 mai 2012 va fi pomenită şi peste ani, iar asta doar datorită zecilor de mii de iberici care au zguduit „Naţional Arena” cu cântecele lor. Bascii, mai numeroşi şi mai gălăgioşi, au dominat fondul sonor în marea finală, dar până la golul doi marcat de Falcao.

Naţional Arena s-a îmbrăcat miercuri seară în alb şi roşu. Şi în stânga, şi în dreapta. Alb-roşu şi sus, şi jos. Dar cel mai mult în dreapta, acolo unde fanii lui Athletico Bilbao s-au întins ca un braţ protector din mijlocul peluzei până în tribuna a doua. Mai mulţi cu siguranţă decât madrilenii lui Atletico şi mai organizaţi. Zgomotul a devenit greu de suportat – cu mult peste limitele stabilite de vreo echipă românească sau chiar de naţională – când oamenii veniţi din capitală au încercat să-şi cânte imnul. Mii de fluierături unite într-un zgomot de fier care te lovea direct în tâmple.

Bucureşti, capitala bascilor

Suporterii care nu au mai găsit bilete pentru a vedea Atletico Madrid – Athletic Bilbao de pe Naţional Arena s-au adunat în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. 10.000 de oameni au văzut finala pe ecranele gigant instalate în „buricul” capitalei, majoritatea fiind români. Mobilizare de trupe cum Bucureştiul nu a mai văzut din 2006, atunci când Steaua şi Rapid se întâlneau în „sferturile” Cupei UEFA. Mii de spanioli şi-au petrecut ziua finalei în pub-urile din centrul oraşului, iar cu două ore înainte de startul meciului au plecat spre Naţional Arena cu autobuze RATB special puse la dispoziţie pentru ei. În Piaţa Constituţiei au rămas aproximativ 10.000 de suflete, însă o bună parte dintre ei erau români care au susţinut pe Atheltic Bilbao.

Bielsa, criticat vehement de Maradona

Athletic Bilbao a pierdut şansa să câştige primul trofeu european din istoria clubului. Marcelo Bielsa este considerat principalul vinovat pentru ratarea acestui obiectiv în viziunea lui Maradona, care l-a criticat pe pagina sa de Twitter: „Bielsa, o să te plictiseşti de pierdut finale dacă nu înveţi să reacţionezi la timp. Nu se poate juca mereu la fel, maestro! Felicit ambii antrenori. Marcelo e unul dintre cei mai buni tehnicieni din lume, dar mie nu-mi place că nu are un plan B”, a fost mesajul antrenorului lui Al Wasl. Tehnicianul argentinian al trupei basce spune că formaţia din Madrid a fost superioară şi că victoria a fost meritată.

„Adversarii noştri au câştigat meritat. A fost o diferenţă evidentă între noi şi ei. Am jucat exact cum îşi doreau şi le-am permis să-şi facă jocul. Sunt extrem de dezamăgit. N-am jucat deloc bine. Normal, eu sunt principalul responsabil pentru cum am jucat şi pentru că nu ne-am atins obiectivul”, a declarat Marcelo Bielsa după meci.

 

Radamel Falcao, golgheterul Ligii Europa

 

Atacantul formaţiei Atletico Madrid, Radamel Falcao, cu 12 goluri, din care două înscrise în finala de pe Arena Naţională, a devenit golgheterul Ligii Europa pentru al doilea an consecutiv, după ce sezonul trecut a marcat de 17 ori pentru FC Porto în această competiţie. Falcao, poreclit „Tigrul”, a intrat în istorie devenind şi primul jucător care câştigă Liga Europa cu două echipe diferite, după ce sezonul trecut s-a impus în această competiţie cu FC Porto.

 

În clasamentul all-time al marcatorilor din Liga Europa, fosta Cupă UEFA, Falcao este al doilea, la egalitate cu Dieter Muller. Golgheterul all-time este suedezul Henrik Larsson (40 goluri).

 

Formaţia spaniolă Atletico Madrid a câştigat Liga Europa pentru a doua oară în istorie, după ce a învins, cu scorul de 3-0 (2-0), o altă echipă din Spania, Athletic Bilbao, miercuri, pe Arena Naţională din Bucureşti.

 

Golurile au fost marcate de Falcao ‘7, ’34 şi Diego ’85.