„Alegerile anticipate ar periclita negocierile cu UE”

Dirk Schuebel: „Regimul liberalizat de vize cu UE la sfârşitul acestui an e un obiectiv extrem de ambiţios”

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a afirmat, într-un interviu pentru JURNAL, că R. Moldova şi UE vor avea un Spaţiu Aerian Comun în primăvara acestui an, că, deocamdată, este dificil de prognozat când va avea RM un Regim liberalizat de vize cu UE şi că posibilele alegeri parlamentare anticipate vor direcţiona voinţa politică spre alte scopuri decât cele ale reformei.

– Moldova a atins anumite rezultate pozitive în negocierile cu UE în 2011 – iniţierea negocierilor privind semnarea Acordului de Asociere, privind semnarea Acordului de Liber Schimb şi Comprehensiv, privind Liberalizarea regimului de vize. Ce înseamnă acest lucru pentru R. Moldova? Când, de fapt, cetăţenii moldoveni vor simţi că sunt mai aproape de UE?  

Putem spune cu siguranţă că relaţiile bilaterale între Uniunea Europeană şi Republica Moldova s-au intensificat într-un ritm foarte bun şi au progresat semnificativ în 2011. Am încheiat împreună opt runde de negocieri privind semnarea viitorului Acord de Asociere şi am ajuns la o înţelegere comună privind o bună parte a acestui acord. Mai mult decât atât, în mijlocul lui decembrie a fost luată decizia privind lansarea negocierilor privind Acordul de Liber Schimb, Comprehensiv şi Aprofundat şi deja în ianuarie 2012 va avea loc prima rundă de negocieri. Discuţiile privind Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi R. Moldova s-au încheiat după doar două luni de negocieri, un termen record. Sperăm că acordul va intra în vigoare în primăvară. Rezultate importante au fost obţinute şi în cadrul dialogului privind Liberalizarea regimului de vize. Toate cele menţionate, dar şi alte rezultate pozitive, cum ar fi un program intens de vizite reciproce ale politicienilor şi oficialilor de rang înalt au adâncit şi mai mult relaţiile bilaterale şi au adus R. Moldova un pic mai aproape de UE şi standardele acesteia.

Sunt convins că cetăţenii moldoveni vor resimţi efectele pozitive ale cooperării noastre intense în viitorul apropiat – de fapt, în ceea ce priveşte cooperarea financiară mulţi dintre cetăţenii moldoveni au beneficiat deja de sprijinul nostru, fie prin suportul pe care l-am acordat sistemului de sănătate, serviciului de grăniceri, aportul acordat pentru emiterea paşapoartelor biometrice, pentru construcţia de noi drumuri sau renovarea celor existente sau suportul privind utilizarea biomasei ca o alternativă de producere a energiei…

– Prim-ministrul Vlad Filat a afirmat că Republica Moldova va obţine un Regim liberalizat de vize cu UE în 2012. Ce trebuie să facă Republica Moldova pentru a obţine acest regim liberalizat de vize în 2012?  

Autorităţile Republicii Moldova au făcut progrese considerabile în îndeplinirea obiectivelor de referinţă ale primei faze a Dialogului referitor la vize – ajustarea cadrului juridic naţional cu legislaţia UE în acest domeniu. Cu unele eforturi suplimentare, sperăm că anumite concluzii generale pozitive vor putea fi trase la începutul acestui an, astfel încât va putea fi luată decizia pentru R. Moldova de a trece la faza a doua a dialogului şi anume la implementarea cadrului legal ajustat. E greu de spus când i se va acorda Republicii Moldova un regim liberalizat de vize cu UE, însă simt că obiectivul ca R. Moldova să obţină acest regim de vize la sfârşitul anului 2012 este extrem de ambiţios. Cu toate acestea, este important ca autorităţile moldoveneşti să continue să îndeplinească angajamentele asumate în cadrul dialogului privind vizele, astfel încât progresele deja realizate să fie multiplicate.

– R. Moldova ar fi putut obţine mai mult în negocierile cu UE în 2011?

Există întotdeauna loc de mai bine în orice situaţie. Poate din cauza unor motive obiective sau subiective, R. Moldova nu a reuşit să îndeplinească toate sarcinile sau să rezolve toate problemele de pe agenda noastră politică bilaterală. Acest lucru, în mare parte, este legat de aşteptarea alegerii unui preşedinte al RM. Acest lucru nu a avut un impact pozitiv asupra climatului politic general, asupra cooperării cu opoziţia, dar şi în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. Cu toate acestea, atunci când privim la agenda bilaterală, acest an a fost unul pozitiv şi promiţător în lumina progreselor obţinute în procesul de Integrare Europeană a Republicii Moldova. Totuşi, mult mai mult trebuie realizat şi atins în 2012. Pot doar să încurajez autorităţile moldovene ca parcursul pozitiv în relaţiile cu UE să continue.

– Cum ar afecta eventualele alegeri parlamentare anticipate din RM procesul de negocieri cu UE?

Părerea mea personală, care este împărtăşită de mulţi colegi de la Bruxelles, este că o nouă rundă de alegeri anticipate parlamentare nu va ajuta cu nimic RM în continuarea reformelor necesare şi urgente, cum ar fi cele din domeniul justiţiei şi al afacerilor interne. Atât practica internaţională, cât şi cea locală au demonstrat că una din consecinţele inevitabile şi imediate ale perioadei post-electorale este că voinţa politică de a iniţia şi a continua reformele este mult mai mică decât într-o perioadă normală. Prin urmare, dialogul politic dintre UE şi RM ar putea fi afectat de aceste obstacole, iar ritmul dinamic al negocierilor pe seama diferitor chestiuni ar putea fi încetinit. De aceea, cred că cel mai bine este ca alegerile anticipate să fie evitate şi să se găsească o soluţie pentru ca preşedintele să fie ales. În contextul ultimelor evoluţii, sper că preşedintele va fi ales pe 15 ianuarie şi că toate forţele politice din parlament vor găsi un compromis pentru a depăşi criza politică şi instituţională.

– Ce le doriţi cetăţenilor moldoveni în noul an?

Doresc să le urez cetăţenilor Republicii Moldova un an paşnic şi de succes, în care cel puţin câteva din visele lor să se realizeze. Sper că Uniunea Europeană în ansamblu şi Delegaţia Uniunii Europene în Moldova în particular vor contribui un pic la realizarea acestor vise. La Mulţi Ani!

Interviu realizat de Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)