„Граница есть граница”

Declaraţii exclusive ale mamei pacificatorului „ucigaş”

„Fiul meu nu a vrut să-l omoare. Maşina în care se afla tânărul se îndrepta spre Veaceslav. El a fost nevoit să tragă pentru a se apăra. Este o tragedie atât pentru familia tânărului omorât, cât şi pentru familia noastră”, a declarat pentru JURNAL,Valentina Cojuhari, mama pacificatorului care, în dimineaţa de 1 ianuarie curent, l-ar fi împuşcat pe Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din satul Pârâta, raionul Dubăsari.

Svetlana Panţa

Am încercat să-l găsim pe pacificator la el acasă, în oraşul Bender. După ce viceprim-ministrul Reintegrării, Eugen Carpov, a declarat că militarul rus care a tras în Vadim Pisari nu a fost arestat și că în prezent se află în regiunea transnistreană, nu ne-a rămas decât să-l contactăm pe pacificator la domiciliu. „Veaceslav nu este acasă. Au venit nişte bărbaţi la el şi au plecat. Nu ştiu când se va întoarce”, ne-a spus Valentina Cojuhari, mama militarului. De la ea am aflat că fiul ei a fost profund afectat de incidentul care i s-a întâmplat acum câteva zile. „Nu scoate practic nici un cuvânt. Tace”, a menţionat femeia. Valentina ne-a povestit că Veaceslav este unicul copil în familie. Acum opt ani, s-a căsătorit, însă nu a reuşit încă să facă un copil. „Este o adevărată tragedie. Cum vă imaginaţi, ce interes ar avea fiul meu să-l omoare pe acest tânăr?”, a mai spus mama îndurerată. Potrivit femeii, până a se înrola în armata rusă, fiul ei a fost angajat al miliţiei din autoproclamata republică nistreană. „A lucrat mult timp în miliţia din Bender. Aici toţi îl ştiu ca pe un om foarte serios”, a menţionat Valentina Cojuhari. Prin urmare, Veaceslav Cojuhari este un militar „rus” care s-a născut şi locuieşte la Bender.

De ce a tras?

În timp ce rudele lui Vadim Pisari nu-şi pot explica motivul asasinării lui, mama militarului care s-ar face vinovat pentru acest omor ne-a povestit în detalii ce s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la postul trilateral al forţelor de pacificare nr. 9 de la Vadul lui Vodă. Fiul său i-a împărtăşit „de ce” a pus mâna pe arma din dotare. „Băieţii care erau la volan consumaseră probabil mult alcool. Când au traversat prima dată postul, au dat jos indicatorul STOP, iar la întoarcere aveau o viteză mare şi nu s-au oprit, chiar dacă pacificatorii le făceau semn să se oprească. Fiul meu a fost nevoit să tragă deoarece maşina se îndrepta spre el. El abia de a reuşit să se ferească pentru a nu fi lovit de maşină. A împuşcat în roţi şi, din întâmplare, a nimerit în şofer”, ne-a povestit femeia.

Încercările noastre de a-l găsi pe tânărul care în acea dimineaţă era în aceeaşi maşină cu Vadim Pisari nu s-au soldat cu succes. După ce a fost intervievat de reporterii de la Curaj.tv, acesta are de câteva zile telefonul închis, iar prietenii lui au subliniat că băiatul nu vrea să discute cu nimeni, este foarte speriat. Din declaraţiile oferite de acesta anterior am aflat mai multe detalii în cazul incidentului de pe podul de la Vadul lui Vodă, însă nu şi faptul de ce tinerii nu s-au oprit atunci când au văzut că pacificatorii le fac semne. „Din cauza parbrizului îngheţat am lovit indicatorul Stop. A căzut şi noi am mers mai departe. Ei au dat din mână ca să ne oprim, nu ne-am oprit şi am mers mai departe. La întoarcere, ei au început să ne oprească, au început să tragă focuri şi apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, le-a povestit reporterilor de la Curaj.tv prietenul lui Vadim Pisari, la două zile după incident. Tânărul susţine că în direcţia maşinii ar fi tras doi pacificatori, în total 4 focuri. „Un glonte dinainte la mine era, unul în capotă şi unul din urmă, în bagaj. Glonţul cel mai straşnic a fost din partea stângă, la uşa din urmă, care a nimerit în prietenul meu”, a mai spus tânărul. Pacificatorii au chemat ambulanţa şi persoana rănită în regiunea spatelui a fost transportată de urgenţă la spital. Medicii spun că au făcut tot ce au putut pentru a-i salva viaţa lui Vadim Pisari, însă victima a pierdut mult sânge.

„Tăceţi, au venit ruşii!”

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Eugen Carpov, pentru a obţine rezultatele anchetei într-un termen mai restrâns, incidentul care avut loc pe 1 ianuarie la Vadul lui Vodă va fi examinat şi de un reprezentant al Federaţiei Ruse. Un angajat al miliţiei din Transnistria a declarat pentru JURNAL că deşi omorul lui Vadim Pisari este un caz răsunător, la ei e tăcere. „Nu vă pot spune nimic nu din motiv că nu aş vrea, dar pentru că nu ştim nimic. Toată informaţia este ascunsă până şi de angajaţi”, a menţionat miliţianul. Mai mult ca atât, poliţiştii din Bender au aflat despre omor abia pe data de 2 ianuarie, a doua zi după incident. „De obicei, informaţia despre omorul unei persoane este transmisă în aceeaşi zi, nu şi în acest caz. Ruşii sunt foarte supăraţi că un militar de-al lor a împuşcat un om. Situaţia a devenit tensionată. Nu avem voie să scoatem un cuvânt”, a menţionat poliţistul din Bender.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat prin intermediul unui comunicat că partea rusă desfăşoară o investigaţie amănunţită a omorului din zona de securitate, iar părţii moldoveneşti nu-i rămâne decât să aştepte rezultatele.

Potrivit Procuraturii Generale, în urma asasinării tânărului din satul Pârâta a fost pornită urmărirea penală în legătură cu vătămarea gravă a corpului, soldată cu decesul victimei. Autorul unei asemenea infracţiuni riscă până la 15 ani privaţiune de libertate.

Rămâne necunoscut locul aflării pacificatorului Veaceslav Cojuhari. Mama acestuia ne-a spus că nu ştie unde este fiul ei, iar vecinii presupun că acesta ar putea fi în Rusia. „Trebuie să înţelegeţi că în acea dimineaţă fiul meu era la serviciu şi graniţa este graniţă”, a conchis Valentina Cojuhari.

Testul de alcoolemie arată:

Imediat după tragicul incident pacificatorul care ar fi  împușcat mortal un tânăr din Pârâta a fost supus testului de alcoolemie.„Autoritățile moldovenești au avut acces la el în faza imediată. El a fost transportat la Criuleni unde i s-a făcut testul de alcoolemie. S-a stabilit că el nu era în stare de ebrietate. A fost luată și o analiză a sângelui, dar care durează puțin mai mult”, a menționat Eugen Carpov, viceprim-ministrul Reintegrării.

Kuzmin minte?!

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat că tânărul ucis nu avea permis de conducere, iar maşina la volanul căreia se afla era furată. Reprezentanţii MAI al R. Moldova dezmint această informaţie. Prietenii lui Vadim Pisari, la rândul lor, susţin că tânărul şi-a luat permisul de mai bine de o săptămână până la incident, iar maşina era a unui cunoscut.

Premierul Vlad Filat: „Din informaţiile pe care le deţin, credeţi-mă că deţin informaţii foarte detaliate, nu au existat motive să fie omorât un om. Este un caz grav”.

 

The following two tabs change content below.