“Sfântul” Marian termoficatorul

Minuni electorale // În biserica din Vălcineţ alături de icoanele sfinţilor stă portretul lui Lupu

Printre icoanele din biserica din satul Vălcineţ a apărut afişul electoral al lui Marian Lupu. “Minunea” s-a întâmplat după ce liderul Partidului Democrat a dăruit bisericii cu hramul “Sf.  Ierarh Nicolae” un sistem autonom de încălzire. Enoriaşii au fost îndemnaţi de preot să voteze pentru acest partid.

“Cu ce suntem noi de vină că abia în campania electorală suntem auziţi? În campania precedentă partidul Alianţa Moldova Noastră a dăruit pentru cealaltă biserică din localitate un sistem de încălzire. Respectiv, preotul de la “Sf. Ierarh Nicolae” a venit cu o rugăminte similară adresată PD şi iată că acum enoriaşii vor avea condiţii mai bune în perioada rece a anului. Oamenii sunt recunoscători pentru acest gest”, ne spune un reprezentant al primăriei care ne roagă să-i păstrăm anonimatul. JURNAL a încercat să ia legătura şi cu preotul Gheorghe Eremciuc, dar acesta nu a fost de găsit.

Un caz similar s-a produs şi la biserica din Hârtopul Mic, raionul Criuleni. Imediat după slujbă, locul preotului din faţa altarului a fost luat de câţiva agitatori electorali, care au îndemnat oamenii să voteze PCRM. Unii enoriaşi s-au arătat nedumeriţi şi au părăsit locaşul.

Solicitat de JURNAL, preotul Gheorghe Danilov a declarat că doi reprezentanţi din partea partidului au venit să aducă în dar bisericii o icoană. “Mi-au zis: noi dorim să aducem o icoană şi nu am putut să-i refuz. Au vorbit doar vreo 10 – 15 min. Spre final, au îndemnat oamenii dacă doresc să voteze partidul în cauză. Nu am nimic contra, să vină oricine de la orice partid care ne aduce măcar un sac cu nisip”, mai spune preotul.

Reprezentanţii primăriei comunei Hârtopul Mare nu se arată miraţi de incidentul de la biserică. “Nu mă miră că se face agitaţie electorală la biserica noastră, din moment ce Mitropolitul Vladimir nu face distincţie între politică şi biserică. El nu a ascuns că se implică în politică atunci când şi-a manifestat susţinerea pentru Valeriu Pasat. Gestul lui a servit drept model pentru ceilalţi”, e de părere secretarul primăriei Hârtopul Mare.

Potrivit Barometrului de Opinie Publică, dat publicităţii de Institutul de Politici Publice la 16 noiembrie curent, 40 la sută din cetăţenii Republicii Moldova consideră că Biserica se implică în politică, 80 la sută dintre cetăţeni dezaprobă acest lucru. Chiar dacă Biserica rămâne a fi cea mai credibilă instituţie din stat, nivelul încrederii populaţiei în ea a scăzut de la 82 % în anul 2009 la 74% în anul curent.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu