“Să lăsăm sexul în parlament”

PROPUNERE // Iniţiativa de a declanşa “greva naţională a sexului”, până la rezolvarea crizei politice, are puţini susţinători printre parlamentarii moldoveni

Întrebaţi dacă vor fi de acord cu o grevă naţională a sexului, unii parlamentari moldoveni au menţionat că este o iniţiativă binevenită. Alţi însă s-au arătat deranjaţi de întrebare şi fie au grăbit pasul, fie ne-au îndemnat “să lăsăm sexul în Parlament”. Pe de altă parte, unele deputate cred că bărbaţii îşi vor găsi alte soţii.

Senatoarea belgiană Marleen Temmerman a lansat un apel către femeile din ţară să declanşeze o „grevă a sexului” naţională până când Belgia va avea un nou guvern, ca urmare a celei mai lungi crize politice din regat. Aceasta a menţionat că o iniţiativă similară a fost propusă în Kenya. „Femeile au lansat un apel la o grevă a sexului în 2009, după violenţe politice grave, pentru a incita oficialii politici să se înţeleagă”, a precizat Temmerman. “Niciun studiu ştiinţific nu va putea confirma vreodată efectul acestui apel, dar, după câteva săptămâni, Kenya avea un Guvern stabil”, adaugă senatoarea belgiană.

“Vor găsi alte soţii”

I-am întrebat pe unii politicieni moldoveni dacă vor fi de acord cu o asemenea iniţiativă. La auzul întrebării, Marian Lupu, preşedinte interimar şi preşedinte al Parlamentului, a râs în hohote minute bune. “Bine, fiecare situaţie are şi nişte laturi mai interesante, mai nasoale, într-un fel”, ne-a spus Lupu, care şi-a întrerupt răspunsul, pentru a-şi stăpâni din nou hohotele de râs. “Dacă aş fi sigur că această măsură ar duce la rezultatul scontat, poate aş aproba-o”, a răspuns preşedintele interimar, râzând zgomotos, în timp ce garda de corp îi închidea uşa maşinii.
Fostul premier Zinaida Greceanâi crede că aceasta nu ar soluţiona problema. “Mai ales pentru bărbaţii noştri, care îşi vor găsi alte soţii”, susţine Greceanâi.

“O să mă gândesc!”

Prim-vicepreşedintele Vlad Plahotniuc, după ce s-a asigurat de câteva ori că a înţeles corect întrebarea, ne-a spus că este interesantă propunerea, dar şi puţin stranie. “O să mă gândesc la ea. Deşi cred că n-ar trebui să vizeze familiile”, a răspuns Plahotniuc. Insistenţa mea a făcut însă să dispară zâmbetul de pe buzele sale. “E unicul lucru care va preocupa azi?”, a întrebat iritat oficialul şi a grăbit pasul spre maşina parcată la scările Palatului Republicii.

Mihai Ghimpu, fostul preşedinte interimar, ne-a comunicat că atunci când ajunge acasă soţia lui doarme deja. “Ea nu poate să decidă atunci dacă să mă primească sau nu. Dar unde să se ducă soţul? Să rămână să lucreze nonstop? Oricum nu rezistă, oricât de puternic ar fi omul”, se întreabă nedumerit Ghimpu. “A fost o glumă sau poate a vrut să găsească o posibilitate prin care să nu se ducă acasă. Eu vreau să merg acasă!”, ne-a comunicat pe o notă glumeaţă liderul Partidului Liberal.

Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), este de părerea că şi femeile trebuie să aducă un aport la stabilitatea ţării. “Soţiile îşi fac griji pentru viitorul ţării, se gândesc la perspectivă, alegerea preşedintelui influenţează stabilitatea în ţară şi atunci lasă şi ele să aducă un aport specific la alegerea şefului statului”, ne-a comunicat Diacov, pe un ton mai sever.

“Mă simt incomod să comentez!”

Fostul ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, ne-a îndemnat “să lăsăm sexul din Parlament”. Nici ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, nu a fost mai deschis. “Nu comentez aşa ceva, nu vă supăraţi”, ne-a spus ministrul, care s-a retras într-o manieră elegantă.

Fostul preşedinte Vladimir Voronin a declarat că se simte incomod să comenteze propunerea. “Dacă le va plăcea, lasă să o facă în Belgia, pentru că acolo deja de un an de zile nu pot să aleagă premierul. La aşa temă nu trebuie să glumim. Dacă nu va fi ales preşedintele ţării vor avea de suferit în primul rând cetăţenii”, ne-a spus descumpănit Voronin.

Colegul lui de partid, Iurie Muntean, crede însă că “o asemenea propunere, care are pârghii biologice şi morale, ar putea avea efect”. “Însă după cum vedeţi, majoritatea parlamentarilor nu vor fi afectaţi de o asemenea ameninţare. Având în vedere că nu se comportă ca bărbaţi adevăraţi”, a menţionat Muntean, care s-a grăbit să plece.

Marina Lița

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)