“Horoscop bugetar” pentru 2010

Bugetul de stat pentru anul viitor prevede îngheţarea salariilor bugetarilor

Au mai rămas doar câteva zile până la începutul anului 2010 şi foarte multă lume se întreabă ce ne aşteaptă în noul an. Unii caută răspuns în tot felul de horoscoape. Bugetul de stat pentru 2010 este şi el un fel de horoscop, care ne oferă o imagine generală despre modul în care vom trăi anul viitor.

Astfel, anul 2010 va fi unul greu pentru R. Moldova, se va cheltui mai mult decât se va aduna în vistieria de stat. Bugetarii vor trebui să-şi strângă tare cureaua, căci majorări salariale nu se prevăd, iar preţurile la unele produse ar putea creşte simţitor. E adevărat că oficialii promit şi micşorări de preţuri la unele produse de bază, cum ar fi peştele şi carnea şi oferă asigurări că nu vor exista restanţe sau întârzieri la plata salariilor. O viaţă mai bună, potrivit lor, ne aşteaptă abia în 2011, când se va obţine stabilizarea economiei ţării.

Aceleaşi salarii pentru bugetari

Anul 2010 vine cu veşti proaste pentru moldoveni. Medicii, profesorii, poliţiştii, şi ceilalţi bugetari vor trebui să-şi pună pofta în cui pentru că pentru ei nu se prevăd la anul majorări salariale. Totuşi, situaţia lor este mai bună decât cea a funcţionarilor publici, rândurile cărora se vor rări la anul. Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, lămureşte că cea mai mare parte din cei 19,32 miliarde de lei care sunt prevăzuţi pentru a fi cheltuiţi la anul se va folosi pentru plata salariilor. Pentru reparaţii şi construcţii vor rămâne mai puţini bani, „dar şi în aceste condiţii se pot face unele lucruri dacă se vor face corect achiziţiile publice şi mărfurile nu vor fi procurate la preţuri umflate artifical, după cum se făcea până acum”, a precizat ministrul, dând asigurări că va fi respectată promisiunea cu privire la plata la timp a salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor şi a tuturor plăţilor sociale. În plus, după cum prevede legea, la 1 aprilie 2010, va avea loc tradiţionala indexare a pensiilor.

Strângem cureaua

Şi pentru că vestea proasta nu vine niciodată singură, în timp ce salariile bugetarilor se prevede a fi îngheţate, preţurile la anumite produse ar putea creşte ca urmare a majorării accizelor pentru motorină, benzină, ţigări, băuturi alcoolice şi maşini de lux, parfumuri şi articole de bijuterie. Totuşi, ne asigură Negruţă, Guvernul a luat o serie de măsuri care vor permite reducerea preţurilor la carne, peşte şi alte produse asupra cărora a existat monopol până acum. Situaţia bugetarilor se va îmbunătăţi abia în 2011, când Executivul speră să ”realizeze relansarea economiei şi acumularea unor venituri mai mari la bugetul de stat”. Până atunci, strângem cureaua cu toţii, de la vlădică până la opincă. Or, pentru 2010 sunt prevăzute bugete mai mici nu doar pentru domeniul justiţiei, învăţământului, ştiinţei, culturii şi agriculturii, dar şi pentru preşedinţie, Parlament şi Guvern (vezi schema alăturată – n.r.).

Cresc cheltuielile pentru asistenţa socială

Printre puţinele domenii pentru care în anul viitor sunt prevăzute cheltuieli mai mari decât în 2009 sunt asigurarea şi asistenţa socială şi gospodărirea drumurilor. Pentru reparaţia drumurilor în anul viitor se va cheltui peste un milion de lei, de două ori mai mult decât în 2009. Cheltuielile pentru învăţământ şi sănătate vor rămâne practic aceleaşi ca şi anul acesta. În schimb, bugetul pentru menţinerea ordinii publice şi securitatea naţională va sărăci cu circa 300 de milioane de lei. Ministrul Finanţelor susţine că această diferenţă nu ţine de reducerea bugetului pentru activitatea poliţiei, ci de reducerea cheltuielilor în acest domeniu. Astfel, pentru anul viitor se propune trecerea Serviciului pază de stat la autofinanţare. De asemenea, este planificată reducerea celor două salarii plătite ca indemnizaţie funcţionarilor din toate domeniile, inclusiv cel paramilitar, la doar unul.

Comuniştii trişează

La adoptarea bugetului de stat pentru 2010 deputaţii comunişti au făcut mare zarvă şi în etapa finală au refuzat să voteze documentul pornind de la faptul că la anul este prevăzut un deficit bugetar (diferenţă dintre cheltuieli şi venituri – n.r.) de peste 4 miliarde de lei. Analistul economic Vlad Bercu susţine că acest deficit bugetar nu ar trebui să ne îngrijoreze prea mult, deoarece la anul vom avea un buget realist. Şi ministrul Finanţelor sugerează să nu ne facem griji în acest sens, căci această diferenţă dintre cheltuieli şi venituri va fi acoperită din resurse externe. Este vorba în primul rând de împrumuturile care ne vor fi oferite de către FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. În plus, precizează oficialul, şi în 2009 am avut un deficit bugetar mare, de aproape 5 miliarde lei. „Bugetul de stat pentru 2009 a fost din start unul ireal, unul electoral. Deşi s-au programat venituri de 17,73 miliarde lei, prin rectificarea bugetului cu câteva săptămâni în urmă s-a stabilit că anul acesta am avut venituri de doar 13,09 miliarde de lei şi cheltuieli de 17,74 de miliarde de lei”, a mai spus Negruţă. Oficialul susţine că deşi cifrele pentru anul 2010 nu sunt îmbucurătoare, ele cel puţin sunt realiste.

Menţionăm că pentru 2010 este planificată o inflaţie de 5 %, iar rata de schimb a dolarului este prognozată a fi de 12,53.