«Зимняя вишня»: Cauzele probabile, depozițiile suspecților

 

De la incendiul în Centrul comercial din Kemerovo, «Зимняя вишня», din Rusia, în care, potrivit datelor oficiale, au murit 64 de oameni (în principal copii), au trecut patru zile. În dosarul penal deschis în legătură cu incendiul și decesul oamenilor, figurează cinci suspecți:

  • Nadejda Sudeniuk, director general al companiei «Зимняя вишня Кемерово», care arenda spațiu comercial în acest edificiu;
  • Gheorghi Sobolev, directorul tehnic al companiei «Кемеровский кондитерский комбинат», el este posesorul centrului comercial;
  • Igor Polozinenko, directorul companiei «Системный интегратор», care a deservit semnalizarea de alarmă;
  • Aleksandr Nikitin, electrician;
  • Serghei Antiușin, paznic.

Antiușin este acuzat de faptul că, primind semnalul de alarmă, a deconectat sistemul de alertă în clădire. Aleksandr Bastrîkin, un membru al comisiei de anchetă, a declarat: „Semnalizarea nu lucra, însă exista un buton de alarmă, acesta funcționa. Agentul de pază nu l-a declanșat din cauze necunoscute”.

Paznicul Antiușin a menționat, la rândul său, că sistemul antiincendiu era deconectat din cauza că plictisise administrația, pentru că se declanșa la alarme false.

Un alt nume este coproprietarul «Зимняя вишня» – Denis Ștemghelov, fondatorul unei mari companii de cofetărie «КДВ Групп». Acesta a declarat că nu se ocupa de administrație; compania acestuia a plătit câte trei milioane de ruble – circa 71.000 de euro – compensații rudelor victimelor.

  • Versiunea principală a cauzei incendiului, potrivit comisiei de anchetă, este un scurtcircuit la etajul patru, în preajma spațiului destinat copiilor și cinematografului;

 

  • Administrația centrului consideră că incendiul a fost provocat de un grup de ceceni și țigani, care au atacat vizitatorii în zilele premergătoare incendiului;

 

  • În paralel cu investigarea cauzelor incendiului, ancheta a deschis dosar unui pranker (farsor – n.a.) ucrainean, Evgheni Volnov (Nikita Kuvikov). El este considerat sursa „zvonurilor” că autoritățile ascund adevărul despre victimele acestui incendiu. Autoritățile ucrainene nu îl vor preda Rusiei pe prankerul Evgheni Volnov.

După tragedia din orașul rus Kemerovo, premierul Pavel Filip a dispus verificarea tuturor localurilor de agrement din Republica Moldova. Miercuri, 28 martie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a îndemnat administratorii spațiilor de agrement din Republica Moldova să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor.

Joi, 29 martie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a organizat simulări ale unor situații de incendiu în câteva centre de agrement din capitală. La exercițiu oamenii au ieșit pe căile de evacuare, după ce s-a declanșat sistemul de semnalizare a incendiului. „Scopul exercițiului a fost organizarea și verificarea evacuării persoanelor în caz de incendiu. Pentru efectuarea controalelor va fi creat un grup mixt”, a menționat Liliana Pușcașu, șef al centrului relaţii cu publicul al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale. (I.G.; C.C.)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)